изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:13 EEST
ТВОРЕЦЪТ ХРИСТО СТОЙЧЕВ ГОСТУВА С ИЗЛОЖБА В "СТАРИЯТ ДОБРИЧ"    
Култура

Гавраил ГАВРАИЛОВ

Христо Стойчев е художник. Роден  е в Пловдив през 1947 г. Зодия Рак.



Той е второто дете в семейство на бежанци от Беломорска Тракия. Завършва реална гимназия в града под тепетата, след това любовта му към рисуването надделява /занимавал се е активно и с борба/. През 1970 г. е приет в Националната художествена академия. През 1975 се дипломира в класа на проф. Петър Чухлев в специалност "Илюстрация и оформление на книгата".
Живее и рисува в родния Пловдив, където е меката на българското изкуство. Преподава в Пловдивската художествена гимназия 1978-1990 - специалност графика, работи активно по оформлението на книгите в издателство "Хр. Г. Данов" за период от близо двадесет години. Постепенно изпъква с творческия си потенциал в областта на приложната графика. Участва в първите пет издания на Биеналето на графиката във Варна /1981-1989/. Редовен участник в есенния салон на изкуствата в Стария град на Пловдив. Има множество участия в групови изложби на Съюза на пловдивските художници. До момента има и няколко самостоятелни изложби - три в Пловдив, Варна и Благоевград. Сега за пръв път показва свои неща и в Добрич. Негови картини са в частни колекции в Северна Америка, България, Япония, Германия, Чехия, Белгия, Франция, Англия.
Връзката му с Добруджа е дълбока и проникновена. Дългогодишен приятел с Христо Господинов-Печката, той признава, че е научил доста от тънкостите в графиката от големия добрички творец. Гостувал е много пъти тук, вдъхновявал се е от красотата на богата земя и живата природа.
Редица млади автори от Добрич са преминали през неговите топли грижи в художествената гимназия в Пловдив. Една част от тях сега са вече утвърдени имена - Велина Христова, Геновева Рогова, Самуил Стоянов. Когато стане дума за него, те с много обич си спомнят големия човек, който ги е моделирал да бъдат преди всичко добри хора. А за таланта му на рисувач са единодушни. Сравняват го с неговите приятели от младостта - Георги Божилов-Слона и Стоимен Стоилов.
 В последните години Христо Стойчев работи в областта на живописта - масло, акрил, пастели, акварел. Рисува магични пейзажи, които те зареждат с носталгия по едно отминало утро - пролетно и малко мъгливо, но  свежо и  мистично. Цветовете му са толкова наситени, а темите  вдъхновени от досега му с природата. Неотдавна, когато посетих Дуранкулак през пролетта, се досетих къде съм виждал тези пейзажи - в картините на Ицето, както фамилиарно му казваме ние, по-младите му почитатели. А той си остава все така приятен събеседник - мъдър и проникновен за смисъла на живота. И толкова търсещ истината и красотата.
Днес Христо Стойчев се радва на живота - на сина си Алек, който също е художник и работи в сферата на графичния дизайн, на внука си Христо, на съпругата си Рени. Един щастлив човек, който успява да сподели щастието от живота с нас в творчеството си.
Изложбата ще се открие на утре в Художествено ателие "Старият Добрич" от 18 часа. Любезните домакини са ни подготвили серия от пейзажи, вдъхновени от Добруджа. Изложбата ще е в галерията до 23 октомври. Работното време е 15-19 ч. По време на изложбата ще бъдат показани и нови приложни аксесоари и бижута от ателието на Велина Христова, които се предлагат на изключително атрактивни цени.

 


Сходни връзки

ТВОРЕЦЪТ ХРИСТО СТОЙЧЕВ ГОСТУВА С ИЗЛОЖБА В "СТАРИЯТ ДОБРИЧ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди