изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:47 EEST
* 10 ОКТОМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ: "НЕ САМО СЪЩЕСТВУВАМ, НО И ЖИВЕЯ!"    
ОбществоТова споделя една от ползвателките на услугите по проекта за подобряване качеството на живот на лицата с психични разстройства на ОДПЗС "Д-р Петър Станчев"

"Зимните месеци прекарах сред приятели и така успях, макар и временно, да получа едно пълноценно удовлетворение от това, че не само съществувам, но и че живея!... В края на краищата познах силата на съдбата, макари в такъв аспект! Аз вече не бях самичка, имаше кой да ме подкрепя, да ме съветва когато бях на път да сгреша!" Тези редове е написала в Книгата за впечатления на областния диспансер за психично здраве със стационар "Д-р Петър Станчев" в Добрич Стоянка Цонкова. Тя е една от ползвателките на услугите по проекта за подобряване качеството на живот на лицата с психични разстройства, по който работи лечебното заведение. Жената разказва, че се е разболяла от страшната болест параноидна шизофрения. "Чуствата ми бяха вледенени от откритието, че занапред евентуално ще бъда изолирана обществото и общественото мнение по един много жесток начин - подигравки, недоверие, съжаление, одумки..." След лечение в психодиспансера и в болницата "Карвуна", жената се прибира у дома. И тогава разбира за програмата. "Съдбоносен за мен момент!... Програма ФАР!" - пише в книгата за впечатления жената. И допълва: "Това беше "перлата" в моята корона - дори диамантът!". Стоянка разказва, че когато се е запознала с програмата, е останала изпълнена с трепет. "Бях приета радушно!... Зима 2007-2008 година. У дома съм, а нямам отопление за зимния сезон - с една дума - трагедия! Току що изписана наскоро! Сама!... От тук започна всичко. Седем дни в седмицата рисуване, апликиране, игра на "Не се сърди, човече", домино, табла, кулинария... Защитени жилища - понятието е доста смущаващо, може би, на пръв поглед - особено ако не си сигурен, че ще намериш пълноценни приятели - а то се случи!... Само за някакви си три-четири месеца! Като наниз на перли! Перли, хвърлящи в душата на една самотна госпожица  макар и не вечна, но все пак лечебна малка радост! Малко светлинка в мрака!" - споделя жената.
В написаното в Книгата за впечатления тя изказва благодарност за всеотдайността на управителя на Психодиспансера д-р Маргарита Новоселска, на кулинарния специалист Христова, на рехабилитаторите Петрова и Пуцова, на социалния работник Бакларова, на главната медицинска сестра Жулева, на Борисова и Няголова, на медицинските сестри Ангелова и Иванова. "Желанието ми, но не само моето, е програма ФАР да продължи", така завършва написаното от Стоянка Цонкова.
Световният ден на психичното здраве ще бъде отбелязан днес от 10.30 часа с мило тържество в ОДПЗС "Д-р Петър Станчев". Проявите започнаха вчера, когато се проведоха конкурси за най-добър сладкиш, за есе, рисунка и стихотворение, шахматен турнир. Победителите ще бъдат наградени днес. Творбите на ползвателите на услугите по проекта ще бъдат представени в изложба, някои от тях ще прочетат свои стихове и есета. Музикален поздрав ще бъде отправен от възпитаници на общински младежки център "Захари Стоянов". НДТ

 

 


Сходни връзки

* 10 ОКТОМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ: "НЕ САМО СЪЩЕСТВУВАМ, НО И ЖИВЕЯ!" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди