изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 23:52 EEST
Националистът Хайдер загина в катастрофа    
По света
Лидерът на популисткия десен Съюз за бъдещето на Австрия и губернатор на австрийската провинция Каринтия Йорг Хайдер е загинал рано тази сутрин при автомобилна катастрофа.


Това съобщиха осведомителните агенции, позовавайки се на полицията, предаде БТА. Според първоначални данни 58-годишният Хайдер е карал служебния си автомобил. Бил е сам колата, която по неизяснена засега причина е излязла от пътя и се е пребърнала. Злополуката станала в столицата на Каринтия Клагенфурт в два часа местно време.
Хайдер е бил тежко ранен в главата и гръдния кош и е починал от раните си, съобщава австрийската агенция АПА, позовавайки се на говорител на полицията в Клагенфурт.
Политическата дейност на Хайдер предизвикваше противоречиви оценки в Австрия и в чужбина. Той беше против имиграцията, но за членството на Турция в ЕС. След Втората световна война родителите на Хайдер са разследвани заради членството си в нацистката партия, но не са уличени в престъпления. През 1986 г. Хайдер става лидер на дясната Австрийска партия на свободата и има репутацията на политик с радикални възгледи. През 1991 г. е принуден да подаде оставка като губернатор на Каринтия заради изказване, в което положително оценява социалната политика на нацистка Германия. През 1999 и 2004 г. е преизбран за губернатор на Каринтия. През 1999 г. под неговото ръководство Австрийската партия на свободата печели голям успех на парламентарните избори, заемайки второ място. През 2000 година влиза в коалиционно правителство с онсервативната Австрийска народна партия. Заради крайнодесните възгледи на Хайдер и острите му изказвания, възприемани като антисемитски и неонацистки, страните от ЕС ограничават контактите си с австрийското правителство, въпреки че Хайдер подава оставка като лидер на партията.
През 2005 г. той създава нова дясна партия - Съюз за бъдещето на Австрия. На парламентарните избори в края на септември тази година тя отбеляза сериозен успех, заемайки четвърто място с над 10 процента от гласовете.
В последното си интервю, излязло днес в регионалния вестник "Клайне цайтунг", Хайдер казва, че вече няма амбиции да ръководи Австрия. "Променихме много неща в Каринтия и ще продължим да вършим това и в Австрия. Но няма защо да съм канцлер, за да го правя", казва той.  Дир.бг
 
 
 
 


Сходни връзки

Националистът Хайдер загина в катастрофа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.24 секунди