изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:29 EET
ТРЪГВАТ КРЕДИТИ ЗА ПРОЕКТИТЕ НА ОБЩИНИТЕ ПО ЕВРОФОНДОВЕ    
НовиниТрите крайморски добруджански общини са сред тези с висок кредитен потенциал

До края на тази седмица може да заработи "Фондът за органите на местно самоуправление ФЛАГ". Той ще кредитира общините, за да могат да разполагат със средства за реализиране на проекти по еврофондовете. Общините ще кандидатстват за кредити от ФЛАГ пред съответната банка. Това каза в Албена, по време на петата годишна среща на НСОРБ изпълнителният директор на фонда Емил Савов. Той обясни, че средствата за ФЛАГ се осигуряват от банките, а държавният ресурс е 30 млн. лева. Три от добруджанските общини - Шабла, Каварна и Балчик, са сред 43-те общини с висок кредитен потенциал.
До края на ноември ще стартира мярката на Оперативната програма "Регионално развитие" за здравна инфраструктура, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Искра Михайлова. Това става възможно след приемането през миналата седмица на здравната стратегия. Предвижда се да се кандидатства с проекти за здравни заведения, държавна собственост, като МБАЛ, университетски и специализирани болници, ЦСМП, както и за общинска здравна инфраструктура. Тя е разделена на такава в градските ареали и за малките общини.
Вече са преведени първите авансови плащания по ОПРР на стойност 683 000 лева, подадени са искания за аванси за 1 млн. лева, каза министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов.
Подадените проекти по ОПРР са с пъти повече отколкото могат да се финансират. Досега са открити мерки по програмата на стойност над 1,4 млрд. лева. По данни на вицепремиера Меглена Плугчиева, до момента са одобрени по различните оперативни програми 1 677 проекта и са сключени договори за 1,2 млрд. лева за 1468 проекта. Само за четири месеца броят на одобрените проекти се е увеличил от 365 на 1677. Тя предупреди кметовете, че е недопустимо да се кандидатства с едни и същи проекти по няколко различни програми. Вече има констатирани такива нарушения, каза М. Плугчиева. Тази практика трябва да бъде прекратена, категорична бе тя. Централна информационна система ще констатира именно такива нарушения. Общините да не се предоверяват на консултантски фирми, когато могат сами да си разработят проектите, призова още вицепремиерът.
Област Добрич е сред шестте изоставащи в подготовката си регионални депа за ТБО, посочи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Според него обаче, през юни следващата година трябва да се докладва пред Европейската комисия за старта на всички 55 регионални депа. Той е категоричен, че не трябва да се допуска да има санкции. От презентацията му стана ясно, че предстои разширяване на пречиствателната станция на Албена.
 


Сходни връзки

ТРЪГВАТ КРЕДИТИ ЗА ПРОЕКТИТЕ НА ОБЩИНИТЕ ПО ЕВРОФОНДОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди