изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:22 EEST
524 СЕЛА У НАС СА БЕЗ ТЕЛЕФОН    
НовиниОбщините да имат "бели пари за черни дни", призова вицепремиерът Емел Етем. Сигналите от тел. 112, касаещи общините, ще им бъдат препращани

Все още има около 524 села в България, в които няма нито един стационарен телефон. Това каза в Албена, по време на петата годишна среща на общините вицепремиерът Емел Етем. Тя посочи, че във въпросните села няма телефон дори в кабинета на кмета. Това прави невъзможно гражданите да потърсят при нужда помощ. Затова Емел Етем призова кметовете да осигурят стационарен телефон, достъпен за 24 часа в денонощието, като изпратят искания до БТК.
Вицепремиерът смъмри кметовете и за това, че след наводненията през 2005 г. все още има семейства, които живеят във фургони. "Срам ме е, че има общини, които четири години наказаха 200 семейства по този тежък начин" - каза Емел Етем. И посочи, че най-много фургони - 34, все още има в община Калояново. Сред посочените от нея общини нямаше от Добричка област. Вицепремиерът подчерта, че повечето от семействата, които още живеят във фургони, са от ромски произход. За това общините можело да изградят жилища по програмата за социални жилища, за която има отпуснати 532 млн. лв.
Да се заделят "бели пари за черни дни" призова още кметовете вицепремиерът. Тя им напомни, че трябва да създават местни фондове за бързи реакции, като заделят 2-5 % от бюджета си. Ако парите не се използват, в края на годината - по решение на Общинския съвет, те могат да се разходват и за други цели, обясни тя. Емел Етем прикани кметовете да депозират в междуведомствената комисия предимно проекти за обекти, пострадали през календарната година, или такива, които крият риск за живота и здравето на гражданите. През тази година около 93 на сто от средствата на комисията ще бъдат за проекти на общините.
С ръководството на НСОРБ е договорено от телефон 112 да се изпращат към общините сигналите, които касаят тях - като тези за големи дупки по пътищата, опасност от падане на мазилка и т.н. Ще се изнесат работни места в областните градове, където от телефон 112 ще се препращат сигналите за общините.
 


Сходни връзки

524 СЕЛА У НАС СА БЕЗ ТЕЛЕФОН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди