изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:21 EEST
23-има агенти в СЕМ и БТА    
НовиниОбщо 23 имена на журналисти, работили в Съвета за електронни медии и Българската телеграфна агенция, са били свързани със службите. Това оповести вчера Комисията по досиетата. Списъкът с имената бе публикуван в интернет заедно с подробностите около агентурната им дейност.


В СЕМ през годините агентите са били общо петима, като трима от тях продължават да работят в надзорния орган. Това са членовете на СЕМ Милен Вълков и Людмил Стайков, които са медийни надзорници от 2006 г. Разликата обаче е, че ексшефът на БТА Вълков е бил щатен служител на РУМНО, а режисьорът на "Хан Аспарух" е бил агент на ДС с псевдоним "Василев". Пазят се бумаги за унищожените му лично и работно досие. В СЕМ продължава да работи още един агент - Борислав Шабански, шеф на дирекция "Лицензиране". В ДС псевдонимът му е бил "Феникс".
Веселин Стойков, който преди години бе отстранен от СЕМ тъкмо заради агентурно минало, се оказа агент "Сталев", като за дейността му има разходни документи. Михаил Бързанов (агент "Вихрен") е бил директор на дирекция "Информационни технологии" в СЕМ до август 2007 г.
До момента членовете на СЕМ не са били проверявани за принадлежност към бившите служби, защото не е имало законово изискване за това. Двамата надзорници Стайков и Вълков пък са били назначени малко преди сформирането на настоящата комисия по досиетата, уточни вчера пред "Монитор" Екатерина Бончева.
Преди тя да бъде избрана, хората в СЕМ са удостоверявали, че не са работили в службите чрез подписване на декларация в този смисъл. Любопитното според Бончева е, че в Закона за радиото и телевизията има действащ лустрационен текст, съгласно който членове на СЕМ не могат да бъдат сътрудници на службите. Чл. 26, т. 3 от ЗРТ гласи "Не могат да бъдат членове на Съвета за електронни медии лица, които са били щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност".
От СЕМ обявиха, че ще се съберат на спешно заседание днес. "Ще процедираме така, както е предвидено в закона", обяви председателката на СЕМ Мария Стефанова, която допълни, че надзорниците ще се произнесат с решение.
Освен петимата от СЕМ сътрудници на ДС е имало и в БТА. Според списъка, публикуван от комисията, става дума за 19 имена, като Милен Вълков фигурира и в този списък. Сред имената са още тези на Иво Инджев с псевдоним "Ивайло", Борислав Костурков - "Страхил", Андрей Кожухаров - "Василев", Боян Трайков - "Ивайло" или "Тибо", Венелин Митов - "Бранимир" или "Велин".
В списъка има и трима щатни служители. Няма обаче законов лустрационен текст, по който тези хора да бъдат отстранявани, ако продължават да работят в БТА.
Междувременно вчера на заседание на вътрешната комисия шефът на комисията по досиетата обяви, че генералите Пламен Студенков и Кирчо Киров не са предоставили на неговото звено нужната информация и предстои да бъдат изслушани.

Съвет за електронни медии

Борислав Стефанов Шабански - Феникс
Веселин Стойков Стойков - Сталев
Людмил Иванов Стайков - Василев
Милен Атанасов Вълков - щатен служител
Михаил Иванов Бързанов - Вихрен
 

Българска телеграфна агенция

Андрей Маринов Кожухаров - Василев
Атанас Тодоров Матев - щатен служител
Борислав Бориславов Костурков - Страхил
Боян Георгиев Трайков - Ивайло; Тибо
Венелин Иванов Митов - Бранимир; Велин
Веселин Сейков Василев - Кольо
Георги Илиев Белчев - Морския
Георги Тодоров Груев - Патев
Евгений Драгомиров Дончев - Рилски
Иво Любомиров Инджев - Ивайло
Красимир Методиев Друмев - Огнян, Дунаев
Лидия Крумова Василева - Роза
Любомир Генчев Йорданов- щатен служител
Милен Атанасов Вълков - щатен служител
Ненчо Методиев Хранов - Николай; Кристофор
Павел Апостолов Пашев - Виктор
Румен Петков Михайлов - Руслан
Румен Петков Михайлов -щатен служител
Христо Петров Петров -щатен служител
Цанка Маринова Стойчева - Искра
monitor.bg
 


Сходни връзки

23-има агенти в СЕМ и БТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди