изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 16:51 EEST
”Гражданската” поскъпва с 30 на сто, засега    
Икономика
Цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за 2009 година вече е нараснала с около 25-30% спрямо началото на 2008 г. При някои компании ръстът гони дори 40%, съобщава в. "Стандарт".


Докато през януари застраховка за кола с обем на двигателя 1300 куб. см можеше да се купи за около 100 лв., в момента най-ниската цена на полица за същия автомобил струва около 130 лв. За по-големите мотори застраховката е поскъпнала по-малко. Ако за кола с двигател 1600 куб. см преди 10 месеца "Гражданска отговорност" се купуваше за 130 лв., в момента тя струва поне 150 лв. При автомобилите с най-мощни двигатели цените са се повишили още по-малко. Така най-съществено поскъпване се отбелязва при по-ниските класове автомобили.
Само от пазара зависи дали до края на годината цената на застраховката ще се вдигне още. На дружествата им предстои кампания по привличане на клиенти и голямата конкуренция ще тушира опитите за ново съществено вдигане на цените. Обновяването на автопарка у нас през последните две години оказа сериозно влияние на развитието на родния застрахователен пазар. От влизането ни в ЕС и падането на митата и ДДС за внос на употребявани автомобили от Общността доста български граждани се сдобиха с "нова" за тях кола. Веднага след регистрацията в КАТ първата работа на собственика е да отиде да я застрахова. Така се даде сериозен тласък на застраховките "Автокаско".
Откакто родните шофьори обаче започнаха свободно да пътуват из ЕС, катастрофите с българско участие зад граница зачестиха неимоверно. Това доведе до момента, в който разходите на нашите застрахователи по "Гражданска отговорност" и заделените резерви за бъдещи плащания станаха повече от приходите от тази полица. От друга страна обаче, печалбите на компаниите от "Автокаско" се увеличиха, а самата застраховка далеч изпревари задължителната по приходи. Така за първите 8 месеца на годината реализираният от компаниите премиен приход по "Каско" е близо 450 млн. лв., или 47.1% от всички събрани премии, докато на "Гражданска отговорност" се падат под половината - 202.8 млн. лв., което е 22.2% от всички приходи. В същото време ръстът на продажбите за тази година на застраховката "Автокаско" е 96.7 млн. лв., докато при задължителната "Гражданска отговорност" е 52.4 млн. лв.

dir.bg

 


Сходни връзки

”Гражданската” поскъпва с 30 на сто, засега | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди