изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:44 EEST
Поскъпват стоките на лизинг    
ИкономикаКато следствие от световната финансова криза, у нас за последните две седмици цените на стоките, които се продават на лизинг, са се  повишили значително. Ако си купувате нова кола, цената на лизинга вече ще надхвърля 9%, а при употребяваните автомобили 10,5 – 11%.


Както се вдигат цените на банковите кредити, така поскъпват вноските по лизинг. Заради финансовите проблеми по цял свят, вече ще получаваме лизинг по-трудно и ще си плащаме повече.

"Намалява предлагането. Тъй като до момента беше един период от може би 10 години на евтин и изобилен кредит в световен мащаб, в момента при намаляване на ликвидността в световната финансова система като цяло намаляват разполагаемите средства за кредитиране. За последните две седмици мога да ви кажа, че лихвените нива се покачиха с 1,5%, специално на лизинговия пазар, да", обясни Теодор Маринов, съпредседател, Българска асоциация за лизинг.

85% от лизингите са на фирми, които купуват превозни средства и производствени машини. Поскъпването на ресурсите без съмнение ще им се отрази. Ще окаже влияние обаче и на всички нас.  

"Работникът, който работи на машина, най-вероятно ще види забавяне в технологичното обновяване на предприятието, в което работи. Ако е шофьор на камион или на автобус, най-вероятно ще кара по-дълго въпросния камион или автобус. Общо взето няма да е толкова лесно колкото беше, нито за нас, нито за клиентите", добави Теодор Маринов.

Клиентите вече ще бъдат обстойно проверявани. Някои от услугите, които до сега приемахме за даденост, или ще изчезнат, или ще станат много по-скъпи.

"Като примерно продукти, при които не се изисква доказване на доходите - за 15 мин., срещу лична карта, без лична карта, срещу обещание за лична карта и други такива форми, при които по същество кредиторът или лизингодателят разчита на това, че икономиката върви добре и дори да не познава достатъчно добре клиента си, няма да сбърка", отбеляза още Маринов.

Банките и лизингодателите в България се връщат към златното правило, че трябва добре да познаваш клиента си. Иначе рискът да сбъркат е прекалено голям. btv.bg

 


Сходни връзки

Поскъпват стоките на лизинг | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди