изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:34 EEST
Отнемат частно жилище със закон?    
Новини
Проектозаконът за етажната собственост създава предпоставки за измами и може да доведе до отнемане на индивидуалните имоти на гражданите чрез създаването на юридическо лице, което да управлява общите части на сградите.


Това предупредиха юристи и икономисти от Гражданско сдружение срещу корупцията и незаконните строежи, предаде БТА.
Новото в проектозакона е създаването на юридическо лице от всички собственици в дадена сграда. Като мотивация за това в законопроекта се посочва изискване на Европейската комисия фирмите, които извършват саниране на жилищни сгради, да контактуват само с едно юридическо лице, а не с всички собственици. Такова изискване обаче ЕК не е поставяла, заяви Светлана Цветкова от гражданското сдружение и допълни, че компетентните органи в Брюксел вече са уведомени за "мотивите" към проектозакона.
Според Цветкова макар и да не е изписано в законопроекта, обединяването на общите части в сгради етажна собственост под формата на юридическо лице, се прави с цел тези части да могат да бъдат ипотекирани или продавани, защото това е смисълът на стопанската дейност на юридическото лице. Тези части обаче са неделими от индивидуалната собственост и ако бъдат ипотекирани, това застрашава и личните жилища на гражданите, посочи Цветкова. Тя добави, че с отпадането на защитата за единствено жилище с промените в Гражданско процесуалния кодекс редица граждани биха могли да загубят единствената си собственост - жилището.
От гражданското сдружение заявиха още, че законопроектът ще създаде условия за големи финансови злоупотреби, свързани с възлагането на договорите за поддръжка, ремонт, саниране и ще увеличи разходите на живущите в сградите. Като съдружници в юридическо лице по смисъла на Търговския закон собствениците на жилища в дадена сграда ще трябва да плащат 10% данък печалба, както и осигуровка на чистачката на блока, защото тя ще бъде наета от юридическо лице, ще трябва да имат Булстат и данъчна регистрация, каза Надежда Лазарова от сдружението.
С предлаганите законови текстове, според които собственик не може да прекрати участието си в сдружението, се нарушава правото за свободно участие, каза Стоил Сотиров, съдия от Върховния касационен съд и член на гражданското сдружение. Според него дори само това е напълно достатъчно законопроектът да не бъде приет. По думите му законопроектът всъщност обслужва монополистите - доставчици на услуги за сградата - топлинна енергия, вода, комуникации.
Този законопроект засяга над 5 млн. българи, собственици на имоти и затова той трябва да се подложи на широко обществено обсъждане, преди да бъде приет, категоричен е Сотиров. dir.bg
 


Сходни връзки

Отнемат частно жилище със закон? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди