изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:26 EEST
КАТ обеща 4 дни люти мерки на пътя    
Ред и сигурност
От КАТ започват масирани проверки на шофьори в цялата страна. Това каза говорителят на Пътна полиция в София Любка Маринова по повод днешния европейски ден за Пътна безопасност, цитирана от БГНЕС.


От днес катаджиите ще бъдат безкомпромисни към нарушителите.
"Над 50% от загиналите са пешеходци, което ще рече, че там трябва да насочим своето внимание и в седмицата от 14 до 17 октомври ще проявим нулева толерантност към нарушителите за превишена скорост, където има произшествия с пешеходци, червен светофар, злоупотреба с алкохол", каза Маринова.
До седмица шуменските катаджии ще започнат да пишат актове по снимки, направени с новия мобилен радар с камера, съобщи БГНЕС. “Радарът може да засича колите и да измерва скоростта им на разстояние 200 - 300 метра. На такова разстояние снима и камерата”, обясни гл. инспектор Георги Панчев от КАТ Пътна полиция. Видеоклиповете се записват на хард диск в багажника на колата и ще се снемат за обработка след края на работния ден. Специалистите ще преглеждат материала и на нарушителите ще бъдат съставени актове. Ще се правят и фото разпечатки, които ще се показват на глобените. Камерата има и нощен режим.
Статистиката на КАТ показва, че всяка година у нас употребата на алкохол от водачите е причина за над 300 тежки катастрофи с около 55 жертви и повече от 200 тежко ранени, съобщи БТА. В рамките на кампанията "Алкохолът е лош шофьор" ще има тестово шофиране на специален с автомобил - симулатор. То ще бъде на 19 октомври на площад "Александър Батенберг" в столицата. "Нестандартният" тест драйв дава възможност на участниците да управляват автомобил, който симулира шофиране в нетрезво състояние и имитира реалните реакции на шофьора, в резултат на употребата на алкохол.
България няма да може да намали с 50 на сто загиналите по пътищата за периода 2007 - 2010 година, каквато е целта на Евросъюза, каза шефът на КАТ комисар Алекси Стратиев. По думите му единствено Франция може да намали тези катастрофи и вероятно целта ще стане намалявяне на жертвите с 30% и достигане на ниво от 50 на сто чак през 2012 година.
 


Сходни връзки

КАТ обеща 4 дни люти мерки на пътя | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди