изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:28 EEST
НАСЕЛЕНИЕТО ПЛАЩА НЕ САМО ВОДА, А И РЕМОНТИТЕ ПО МРЕЖАТА НА "ВиК"    
НовиниТова заяви за НДТ кметът на Каварна Цонко Цонев. Според него хората не плащат вода, защото цената е много висока и те влизат в сивия сектор. Управителят на "ВиК" категоричен - цената пада, когато увеличим събираемостта

Освен управителя на "ВиК" - Добрич, Величко Василев и зам.-министърът на МРРБ Димчо Михалевски обяви публично, че цената на водата в Добрич ще падне, ако се увеличи събираемостта. Зам.-министърът обяви също, че физическите загуби на дружеството са не повече от около 40 на сто.
Възможно ли е цената на водата да падне и колко са физическите загуби на вода, попитахме кмета на Каварна Цонко Цонев. "Този въпрос е като въпроса за яйцето и кокошката. Настоящата цена на водата е много висока и затова хората не плащат. Що се отнася до загубите - те са от порядъка на 60-70 на сто. Има и друг момент - хората плащат не само водата, но и смяната на водопроводите, за да се намалят загубите на вода. Какво имам предвид - само от нашата община Каварна сме вложили 4-5 млн. лв. за подмяна на водопроводи, като това са пари от данъкоплатците. Излиза, че "ВиК" нищо не прави, а и водата, която доставя, е некачествена. Тия цени на водата са нереални според мен. Би трябвало водата да е около 1.80 лв. с ДДС. Заради това, че е толкова скъпа, хората влизат в сивия сектор, като спират да плащат. Самата система е много сбъркана. Смятам, че най-правилното решение за сектора е неговата приватизация. В момента "ВиК" е монопол и няма конкуренция реално. Ние - общините, даваме пари реално - като правим ремонти на водопроводите, а не участваме в управлението на "ВиК". Друг проблем във "ВиК" - Добрич, е и слабото ниво на комуникация" - каза Ц. Цонев.
Управителят на водното дружество Величко Василев също потвърди думите на зам.-министъра, че ако се увеличи събираемостта, то цената на водата ще падне. "Първо трябва да постигнем 20 % събираемост, за да покрием задълженията към "Е.ОН България" и другите доставчици. До момента нямаме спрени цели входове, но може и да се случи" - каза Василев. В момента дружеството подготвя списъци с имената на големите си длъжници, които ще оповести публично, допълни още той. И според него физическите загуби на дружеството били 40-50 %, а останалото до 80 %, колкото отчита като загуби дружеството, било търговски такива, коментира още Василев. "Докато съм във фирмата, ще направя всичко възможно да се постигне поне 50 на сто събираемост и когато това стане, тогава веднага ще мога да кажа с колко ще поевтинее водата в Добрич" - заяви управителят на фирмата.
 


Сходни връзки

НАСЕЛЕНИЕТО ПЛАЩА НЕ САМО ВОДА, А И РЕМОНТИТЕ ПО МРЕЖАТА НА "ВиК" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди