изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:45 EEST
Кой е виновен за скандала в ДАНС?    
Интервюта Иван Драшков, бивш заместник-директор на ДАНС

Водещ: Започва „Коритаров Live”. Кой е виновен за скандала в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС)? Мой гост сега ще бъде заместник-директорът на агенцията Иван Драшков, с една особеност – поради непредвидени обстоятелства той не присъства физически в студиото. Ще направим това интервю по телефона. Добро утро.
Иван Драшков: Добро утро.
Водещ: Как сте, г-н Драшков?
Иван Драшков: Благодаря, г-н Коритаров, за съжаление, здравословни проблеми малко ме приковаха към леглото и се извинявам, че няма да мога да присъствам лично, но с удоволствие, каквото можем по телефона да обменим, ще бъда насреща.
Водещ: Разбира се, не се безпокойте. Както се казва – лежете си и си говорете по телефона, важното е съдържанието на разговора. Докато очаквах включването на камерите, прегледах отново протокола, който вече имах повод да покажа. Това е протоколът от проведената проверка в ДАНС от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание на Република България. Става дума за срещата на шестима депутати с председателя и членове на висши структури на ръководството на ДАНС. Никъде не срещнах вашето име, г-н Драшков, в какъвто и да е било контекст. От това следва ли, че вие имате някакво по-особено отношение към информационно дело „Галерия”, ако не ви споменават пряко?
Иван Драшков: Нямам никакво отношение по-особено по най-елементарният отговор, че няма никакво отношение към информационно дело „Галерия”.
Водещ: Как така нямате никакво отношение?
Иван Драшков: Ами нямам отношение. Информационно дело „Галерия” е разпоредено от съответния ред, то е видно от протокола, който вие цитирахте. Самият аз научих повече подробности за информационно дело „Галерия” от самия този протокол. Разпоредено е на директора на Вътрешна сигурност предвид съмнения за изтичане на вътрешна и класифицирана информация да се образува това дело.
Водещ: Кой е разпоредил това?
Иван Драшков: Това, което знам е, че е разпоредено от председателя на агенцията. Аз не мога да разпореждам на г-н Писанчев.
Водещ: Има едно обстоятелство, което беше изнесено онзи ден на първата пресконференция дадена в сградата на ДАНС от говорителя на агенцията Зоя Димитрова, че е бил подслушван все пак със специални разузнавателни средства един журналист, както тя твърди. За да бъде подслушван обаче някой трябва специално подписано писмо, с което се изисква употребата на специални разузнавателни средства. Кой в ДАНС има право да подписва искания за употреба на специални разузнавателни средства?
Иван Драшков: Вижте, г-н Коритаров, искам само да кажа преди това няколко думи, тъй като аз също донякъде се запознах с изявленията на пресаташето на ДАНС г-жа Зоя Димитрова, която много уважавам като журналист, но там ми се струва, че бяха подадени манипулативно някои факти, в смисъл, че се каза, че информационно дело „Галерия” започна в период, в който г-н председателят е бил в отпуск, а аз съм го замествал.
Водещ: Така се каза, да.
Иван Драшков: Така. Значи нищо чудно да е станало така. Но тук става въпрос за чисто технологични проблеми, а не за проблеми, свързани с разпореждането – кой е разпоредил делото. Делото е разпоредено вероятно малко преди началото или съвсем в началото на август.
Водещ: От кого?
Иван Драшков: Естествено, че от председателя на агенцията. Аз пак ви казах, че г-н Писанчев е пряко и единствено подчинен на него.
Водещ: Откъде следва това? От правилник или от закона?
Иван Драшков: Изрично в правилник на агенцията е казано, че служителят по сигурността на информация, който е и директор на Дирекция ”Вътрешна сигурност”, е пряко подчинен на председателя на агенцията. Между другото, в Закона за защита на класифицираната информация това нещо също се казва, че служителят на сигурността на информацията е подчинен на единен началник.
Водещ: Така...
Иван Драшков: Вероятно след като му е разпоредено на г-н Писанчев все пак има един технологичен срок докато се подготвят формалните документи по съставяне на делото. Това са бланки, регистрационни и т.н. И нищо чудно в момента, в който г-н Сертов е бил в отпуск, мисля, че той беше в отпуск някъде от началото, от 4-ти август, делото да е регистрирано малко след това, когато аз съм го замествал. Но това е един формален акт на регистрация.
Водещ: Тоест не сте вие човекът, който е издавал разпореждане – писмено или устно, за откриване на информационно дело „Галерия”?
Иван Драшков: Естествено, че не съм. Не само това. Аз искам категорично да кажа, защото в някои медии се прокрадна идеята, че видите ли, Драшков е освободен заради „Галерия”. Аз нито съм разпореждал да се открие такова дело, нито съм го контролирал, нито съм се запознавал с делото. Физически не съм го разгръщал това дело, дори псевдонимът му научих след като се повдигнаха вече тези официални дебати по масмедиите. Не съм давал насоки на работа по това дело, и най-важното – аз не съм подписвал искания за контрол на телефонни разговори на журналисти, свързани с това дело.
Водещ: Само да ви попитам обаче...
Иван Драшков: И най лесно може да се разбере...
Водещ: Един момент.
Иван Драшков: Да?
Водещ: Нещо да попитам. Кой има право според закона и според правилника за ДАНС да подписва искания за контрол на телефони?
Иван Драшков: Според закона, правилника, право има председателят и той може да упълномощи някой от заместник-председателите. Аз имам заповед от председателя на агенцията, по-точно имах заповед от председателя на агенцията, да подписвам при нужда искания за специални разузнавателни средства.
Водещ: Следователно, ако не сте подписал вие...
Иван Драшков: В този случай няма искания за специални разузнавателни средства, подписани от мен, по които да са подслушвани журналисти.
Водещ: Следователно са подписани от кого?
Иван Драшков: Ами който е другият човек вероятно, който има право. Нямам информация дали г-н Сертов е упълномощил още някой освен мен. Докато аз бях там, право да подписваме имахме аз и той.
Водещ: Това означава, че ако това правило е било валидно и вие не сте подписал, искането е било подписано от г-н Сертов?
Иван Драшков: Това е логическият извод в случая.
Водещ: Сега. Може ли да се подпише искане за използване на специални разузнавателни средства от председателя на агенцията без той да знае за каква разработка става дума?
Иван Драшков: Не би било логично, защото би било много наивно. И аз затова считам, че най-логичният отговор на цялата тази уж т.нар. „мистерия” около делото „Галерия”, като се види кой и кога е подписал исканията за контрол на телефоните и оттам следва изводът – кой го е разпоредил, кой го е контролирал и кой е давал насоката за работа.
Водещ: Извинете, но на пресконференцията беше казано, че г-н Сертов изобщо не е знаел за тези неща. Какво излиза?
Иван Драшков: Вижте, има проверка, доколкото знам, от Градска прокуратура и тя ще установи. Всичко го има на документ. Аз само пак искам да декларирам, че с това дело нямам нищо общо, не съм подписвал искания за подслушване, не съм го контролирал и не съм давал насока за работа.
Водещ: Извинете, но на пресконференцията беше казано, че г-н Сертов изобщо не е знаел за тези неща. Какво излиза?
Иван Драшков: Вижте, има проверка, доколкото знам, от Градска прокуратура и тя ще установи. Всичко го има на документ. Аз само пак искам да декларирам, че с това дело нямам нищо общо, не съм подписвал искания за подслушване, не съм го контролирал и не съм давал насока за работа.
Водещ: Добре, г-н Драшков. Кога за пръв път чухте, че има проблем с информационен сайт и с медии, и че трябва да бъде направена, каквато и да била проверка?
Иван Драшков: Вижте сега. Точната дата може би няма да мога да ви кажа...
Водещ: Не е нужно точната дата. Горе-долу кога?
Иван Драшков: Но доколкото си спомням т.нар. „проблемен сайт” „Опасните” започна някъде около средата на месец юли.
Водещ: Така. Кога чухте?
Иван Драшков: След което се получиха данни, че сайтът започва да се експонира в някои други медии. Имахме няколко разговора с г-н председателя по тези въпроси. В един-два от тези разговори той съвсем притеснено ми сподели, че за съжаление в публикацията на „Опасните” се забелязват сериозни елементи на изтичане на вътрешна информация от службата.
Водещ: Вътрешна или класифицирана?
Иван Драшков: Говорихме основно за вътрешна. Доколкото си спомням в последващ разговор стана въпрос и за класифицирана.
Водещ: Сега нещо важно...
Иван Драшков: За вътрешната се обоснова за изтичане на информация за негови срещи с водещи журналисти, ако не се лъжа, в неговия кабинет.
Водещ: Вижте... Аз също съм бил на гости, разговаряли сме. Беше ми забавно, че след това друг човек му се бил обадил и т.н. Попитал какво правя там. Но за мен това не е нито класифицирана, може би е вътрешна, но за мен си е външна информация и много забавно. Това повод ли е ДАНС да се занимава?
Иван Драшков: Г-н Коритаров, вижте, нашите служби са доста чувствителни по много теми. Когато изтича вътрешна информация наистина не е приятно.
Водещ: Ама това се нарича „клюка”. Не се нарича нещо друго. Това си е клюкарница...
Иван Драшков: Донякъде може да сте прав. Но пък ние приемаме, че началото на изтичане на вътрешна информация може би ще постави основите по-нататък на изтичане и на класифицирана информация.
Водещ: Дори в теориите на Андрей Януаревич Вишински няма такъв постулат, че изтичането на вътрешна води до класифицирана.
Иван Драшков: Казвам, че може да се предположи. И трябва да се вземат евентуално мерки в тази насока.
Водещ: Сега един въпрос. Търсеше се кой изнася класифицирана информация и вътрешна информация, или кой стои зад сайта?
Иван Драшков: Вижте, според мен се търсеше всичко, защото от една страна, ако се хване кой изнася вътрешна информация, би се стигнало до сайта. От друга страна, ако се хване кой има отношение към сайта, би се хванало кой изнася вътрешна информация.
Водещ: Как беше формулирано като причина едно след друго? Първо – кой стои зад сайта, или кой изнася?
Иван Драшков: Вижте, в такива подробности не мога да вляза, защото ви казвам, че моето отношение към тази разработка и към тези проблеми е било само на момента, когато съм ги коментирал с г-н председателя.
Водещ: Сега... Г-н Драшков...
Иван Драшков: Лично моето мнение беше, че ние чак толкова не трябва да обръщаме внимание на тези процеси, защото имахме достатъчно други важни задачи за изпълнение.
Водещ: Какво точно ви каза г-н председателя на агенцията Петко Сертов за това, което му е казал министър-председателя Сергей Станишев във връзка с този сайт и опасенията на премиера?
Иван Драшков: На мен г-н Сертов не ми е цитирал думи на министър-председателя и аз не съм запознат с такава информация...
Водещ: Не сте ли чувал израз...
Иван Драшков: ... министър-председателят да му е казвал нещо...
Водещ: Не сте ли чувал...
Иван Драшков: Просто в разговора с него самият той изказа притеснение и предположение, че може би тази атака цели нещо по сериозно и донякъде нападение срещу държавните институции и срещу правителството.
Водещ: Не ви ли е било споменавано, че премиерът е притеснен?
Иван Драшков: Аз лично такова нещо от него не съм чул.
Водещ: Добре. Как се стигна до подписката срещу Татяна Дончева? Ако случайно разполагате с текста и е близо до вас, ако можете да ставате, разбира се, или да помолите някой да ви я донесе, да ни я прочетете.
Иван Драшков: Аз подписката долу-горе си я спомням за какво става въпрос, но как се стигна до не я е, така да се каже, много дълъг процес.
Водещ: Вие ли я инициирахте?
Иван Драшков: Не, не съм я инициирал аз. Просто това е несериозно да се твърди, но ние изчистихме с вас проблемът с „Галерия” дотук.
Водещ: Изчистихме ли го или не?
Иван Драшков: Да, изчистихме го, защото по отношение на мен считам, че сме го изчистили.
Водещ: Добре. Отиваме към подписката. Ясно.
Иван Драшков: Пак декларирам – абсолютно нищо общо с делото „Галерия” нямам.
Водещ: Подписката сега...
Иван Драшков: Подписката е свързана донякъде с по-нататъшното развитие на елементи от това дело, така да се каже, с т.нар. правене на разпечатки на някои депутати и други личности.
Водещ: Тата. Сега... Тук въпросът ми е следният – вярно ли е, че под тази подписка са се подписали над 300 служители на ДАНС?
Иван Драшков: Да, естествено, вярно е.

Водещ: 323-ма, както беше написано.
Иван Драшков: Ако не се лъжа толкова бяха някъде.
Водещ: Това са внушително число подписи. Вярно ли е, че тя визира поведението на народния представител от БСП Татяна Дончева?
Иван Драшков: Да. Има такива моменти. Не отричам. Но искам изрично да подчертая, че подписката няма абсолютно никакви политически моменти. В подписката няма абсолютно никакви не само политически, но каквито и да е други искания. И това не е подписка, а е обръщение.
Водещ: А, обръщения?! Добре. Обаче то е обръщение до президента, до премиера, до председателя на парламента и до главния прокурор? Нали така?
Иван Драшков: Обръщението е до председателя на Народното събрание с копие до другите фактори, които ви споменах.
Водещ: Така. В тази подписка се твърди, че Татяна Дончева е изнасяла класифицирана информация. Какво точно имате предвид?
Иван Драшков: В подписката не се твърди, а ние, тези, които сме я подписали, казахме, че считаме, че фактът, че е изнесена информация кои лица са били обект на интерес, свързан с правене на разпечатка на техните телефони, това обявяване за нас представлява обявяване на класифицирана информация.
Водещ: Защо мислите така? Защо това е класифицирана информация?
Иван Драшков: Тук навлизаме в професионална тема...
Водещ: Обяснете го...
Иван Драшков: Но накратко мога да ви кажа следното...
Водещ: Да?
Иван Драшков: Всяко искане на разпечатка на телефона „Х”, е придружено с попълване на изрично писмо от страна на ДАНС до службата ДОТИ на МВР. Това писмо е класифицирано. То е с гриф „Поверително. След като ние класифицираме писмото с гриф „Поверително”, цялата информация става поверителна.
Водещ: С какво писмо ви връща информацията за резултатите ДОРИ?
Иван Драшков: Също с поверително писмо с гриф „Поверително”.
Водещ: Следователно този цикъл...
Иван Драшков: Тази информация за нас е поверителна по всички канони на закона за защита на класифицираната информация.
Водещ: И смятате, че това е основание да се счита, че е изнесена класифицирана информация като посочване на лицата предмет на интерес на ДАНС?
Иван Драшков: Това е наше мнение, г-н Коритаров, но нека да оставим тези класификации на други органи.
Водещ: Добре. Смятате ли обаче... Вижте, г-н Драшков...
Иван Драшков: Да?
Водещ: Фактът, че вие правите копие и до главния прокурор, означава, че прокуратурата би могла, ако прецени, да се самосезира и да предприеме действия срещу депутат Дончева.
Иван Драшков: Това е решение и преценка на прокуратурата. Но не това е било основното в подписката.
Водещ: Разбирам. Обаче още един въпрос. ДАНС прави заявката за разпечатки. Тя се прави до ДОТИ. ДОТИ е в сградата на МВР.
Иван Драшков: Да?
Водещ: Татяна Дончева съобщи информацията, излизайки от среща в ДОТИ. Нали така беше?
Иван Драшков: Доколкото знам, така беше.
Водещ: Е, обяснете как така ДОТИ, който и да е, включително да е бил шефът на ДОТИ, казва на народен представител информация, която по смисъла на закона е класифицирана и е със заявител ДАНС. Обяснете логиката.
Иван Драшков: Не мога да я обясня. Това е класифицирана информация, собственост на ДАНС и само председателят на ДАНС би могъл да даде разрешение тя да се предостави. Как е станало в МВР това цялото нещо, аз не съм запознат и не мога да давам никакви мнения в тази насока.
Водещ: Това обаче нарушение ли е според вас - МВР да разгласява класифицирана информация на ДАНС?
Иван Драшков: Не знам как е станало. Ако е санкциониране по съответния ред, все пак това е Вътрешна комисия, тя има допуск до класифицирана информация и има право да се запознае с някои факти, ако има решение на Вътрешната комисия...
Водещ: Казахте нещо важно – „Ако е санкционирана по съответния ред”... Означава ли това, че е възможно председателят на ДАНС или някой друг да е дал санкция за предоставяне на тази информация?
Иван Драшков: Това не го знам, г-н Коритаров. Най-добре е да се пита този, който би могъл да издаде такава санкция. Но аз искам да се върна малко по назад за периода, в който са правени тези разпечатки на депутатите. Защото мисля, че там е заровено кучето и оттам тръгна целият скандал.
Водещ: И как точно е заровено там кучето?
Иван Драшков: Ще ви кажа как. Първо, извинете, не искам да се оправдавам. Аз предприех съгласие да участвам във вашето предаване не да се оправдавам аз, а да защитя донякъде достойнството и честта на хората, които са работили по този случай.
Водещ: Доколкото е възможно. Да.
Иван Драшков: Доколкото е възможно, разбира се. Но след като се правят тези разпечатки, там се повдигна един огромен спор – кой ги е разпоредил, как ги е разпоредил, кой е знаел, кой не е знаел.
Водещ: Да?
Иван Драшков: Аз в този период бях в отпуск.
Водещ: Така...
Иван Драшков: Така че отново казвам – като разделихме един път делото, разработката „Галерия”... искам пак да декларирам – не съм разпореждал, не съм контролирал и не съм бил в течение, че тези разпечатки са направени.
Водещ: Чакайте. Тогава обаче обяснете кой има право да разписва за разпечатки?
Иван Драшков: Разпечатки имат право да разписват главните директори, заместник-председателите на ДАНС, председателя...
Водещ: Защото нека за тези, които ни слушат невнимателно, подписването за подслушване се прави от председателя и от заместник-председателя, а разпечатките са нещо различно?
Иван Драшков: Разбира се. Да.
Водещ: Може ли Владимир Писанчев на своя глава да разпише за разпечатки без знанието на председателя?
Иван Драшков: Вижте, когато се разписват разпечатките не се уведомяват висшестоящите началници. Защото искам да ви кажа, че в ДАНС и в бившата НСС са правени много разпечатки. Разпечатката е един абсолютно рутинен процес при нашата оперативна работа. Така че след като г-н председателят е разпоредил по случая да се извърши пълна проверка, за да се търси връзката основно на лицата Огнян Стефанов и Младен Мутафчийски с фактори от ДАНС, тази пълна проверка винаги започва с разпечатки. Когато се разпореди на оперативния работник да започне работа, да изяснява кръга на дадени лица, той почва с разпечатка. Не почва да ходи по улиците и да пита – „Да знаете еди-кой си с кой се познава и с кой има връзка?”. Така че аз не виждам нищо нередно в това, че следвайки логиката на нещата, се правят тези разпечатки.
Водещ: Възможно ли е, г-н Драшков, когато това информационно дело „Галерия” е в детайли на интензитета на контактите на народни представители като Татяна Дончева, с бивши служители на НСС като Иван Чобанов, сегашни служители на ДАНС и т.н., някой в ДАНС да се е уплашил от евентуалния размер на скандала и да я е предупредил предварително?
Иван Драшков: Естествено. То точно това е самата истина. Това е нещото, което аз не мога да си обясня, и това нещото, което постави началото на скандала.
Водещ: Кое е нещото?
Иван Драшков: Защо трябваше да бъдат уведомявани г-жа Дончева, г-н Чобанов и не знам дали още някой друг, че са им правени разпечатки. От там тръгна скандалът.
Водещ: Извинете, кой ги е уведомил?
Иван Драшков: Да?
Водещ: Кой ги е уведомил?
Иван Драшков: Не знам лично кой ги е уведомил, знам, че единият е ходил в централата на ДАНС и е уведомен, а на другият му е пратен служител на ДАНС, за да го уведоми.
Водещ: Знаете ли кой служител е бил пратен?
Иван Драшков: Мисля, да не навлизам в подробности, защото може да наруша някои закони за информацията, за които съм се подписал да не разгласявам.
Водещ: Знаете, г-н Драшков, знаете. Разбирам. Добре. Значи предупреждаването е в основата на началото на скандала?
Иван Драшков: Точно така.
Водещ: Това означава, че изобщо темата за 94-те милиона, дадени за специални разузнавателни средства и градацията по тази тема, е било просто натрупване на подстъпи към легализиране на информацията, че има разпечатки?
Иван Драшков: Това е логично да се каже. Но аз категорично твърдя, че тези хора много по-рано преди да влязат официално в Министерството на вътрешните работи, откъдето излязоха с информацията, че са им правени разпечатки, бяха наясно, че на тях са им правени разпечатки, дори бяха наясно коя дирекция се е занимавала с техните проблеми и т.н.
Водещ: Значи някой наистина предварително е издал наистина класифицирана информация?
Иван Драшков: Вижте, това вече може да се спори и да се класифицира. Не знам точно как е станало. Но до мен започнаха да достигат сигнали и аз от тук вече виждам нечистоплътността в цялата работа. До мен започнаха да достигат сигнали, че навънка се говори от определени хора, включително и от уважаваната от мен депутатка г-жа Дончева, че в ДАНС стават безобразия, че някаква група от бивши служители на НСС, с намеци, ръководена от ръководен служител...
Водещ: Да.
Иван Драшков: ...ясно е кого са имали предвид, под поръчението на бивш фактор от Министерството на вътрешните работи прави безобразия, занимава се е депутати с журналисти и т. н. Тук започва едно неофициално стартиране на скандала. А официалното му стартиране беше след като излезе комисията от Министерството на вътрешните работи и официално обяви фактите.
Водещ: Според моя информация в петък, този петък е била изпратена справка до същия кръг хора, които са получили обръщението за Татяна Дончева и в тази справка е направен анализ за наличието на извънинституционален кръг, който се опитва да кадрува в ДАНС. Вярно ли е това?
Иван Драшков: Не мога да ви кажа по тези въпроси. Не си спомням какви справки. В петък ми беше доста напрегнат ден. Аз тогава вече бях на половината освободен...
Водещ: Разбирам.
Иван Драшков: Все още не бях се подписал в документите за ...
Водещ: Между другото...
Иван Драшков:...освобождаване.
Водещ: Между другото да ви попитам, днес сме вторник, от петък до вторник обадиха ли ви се официално да ви кажат нещо от ДАНС?
Иван Драшков: С изключение на това, че кадровика на ДАНС ми донесе да подпиша акт за сдаване и копие от решението на Министерския съвет, никой нищо не ми е казал друго.
Водещ: Петко Сертов не ви ли се обади?
Иван Драшков: Не , не сме разговаряли.
Водещ: Какво пише в решението на Министерския съвет за вашето освобождаване?
Иван Драшков: Решението е много лаконично и това, което ми прави впечатление е, че не виждам нито дума за мотива, който е в основата на моето освобождаване.
Водещ: Как дума не се...?
Иван Драшков: Аз и до ден днешен не знам каква е причината, какви са мотивите аз да бъда освободен от поста заместник-председател.
Водещ: Добре, какво пише?
Иван Драшков: Пише, че на основание член 8, алинея 5 от закона за Държавна агенция „Национална сигурност” Министерският съвет реши и освобождава Иван Драшков от поста заместник-председател.
Водещ: Всъщност, чакайте, те фактически ви пишат, че на основание правото на Министерски съвет да освобождава.
Иван Драшков: Да, за съжаление, не е посочена точката от члена, който визира ...
Водещ: Ето го член 8.
Иван Драшков:...възможните варианти за предсрочно освобождаване. А те са 4 или 5 ако не се лъжа.
Водещ: А на основание член 8 ли пише?
Иван Драшков: Да, алинея 5.
Водещ: Алинея 5, при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при ...
Иван Драшков: Не, не е това. Не е това. Член 8, алинея 5...
Водещ: Това е член 8, алинея 5.
Иван Драшков: не знам с кой закон...
Водещ: Член 8, алинея 5 е ето – действия, които накърняват престижа на агенцията. Това е член 8, алинея. Аз съм докарал правилници, закони, протоколи. Голям специалист съм вече по ДАНС. Така пише.
Иван Драшков: Вие четете точка 5 от алинея 4, г-н Коритаров,.
Водещ: Член 8...
Иван Драшков: Алинея 4, точка 5 това гласи, но член 8, алинея 5 пише – в случаите по алинея 4 пълномощията на председателя се прекратяват с указ на президента по предложение на Министерски съвет,...
Водещ: Да.
Иван Драшков:...а на заместник-председателите с решение на Министерски съвет...
Водещ: Ясно, разбирам.
Иван Драшков:... по предложение на председателя на агенцията.
Водещ: Добре, ами...
Иван Драшков: Вижте, но това не е най-важното, г-н Коритаров...
Водещ: Да, разбирам.
Иван Драшков: По-важното е, по-важното в случая е, че се направи един недостоен опит да се хвърли сянка върху десетки служители от ДАНС, от бившата НСС, които от началото на годината дадоха огромни усилия, за да може агенцията да заработи, денонощно работиха по случая със скандала в МВР....
Водещ: Да.
Иван Драшков: С колички се носеха десетки папки от БОП-а, изпълниха се десетки постановления на прокуратурата, съсипаха се от работа, за да посрещнат Европейската комисия, и в един момент върху тях се хвърли упрека, че те са ретроградната част, че те са...
Водещ: Да, разбирам.
Иван Драшков:...против агенцията, че те създават конфликти. В агенцията конфликти никога не е имало. Аз конфликт с председателя на агенцията никога не съм имал и няколко пъти ходих ....
Водещ: Мисля, че убедително показахте какви са...
Иван Драшков: ... при него с молба ние това да го обявим пред медиите.
Водещ: Мисля, че убедително показахте какви са ви отношенията. Аз ще се радвам, когато оздравеете, г-н Драшков, горещо ви пожелавам това да стане скоро,...
Иван Драшков: Благодаря ви.
Водещ:... да ни гостувате ...
Иван Драшков: И искам накрая само една дума ...
Водещ: Да, да.
Иван Драшков:...кажа, че...
Водещ: Една дума, моля ви, да.
Иван Драшков:... след 25 години служба, половината ми живот мина в тази сграда на бул.”Черни връх”, аз винаги съм мислил само за службата и за нейния авторитет. И това, че не бях освободен с уважение не е толкова обидно, но това, че бях освободен по унизителен начин, вече за мен е напълно неприемливо.
Водещ: За всички хора, които имат каквото и да е общо с българските служби за сигурност, г-н Драшков, унижението е най- традиционното отношение на държавата към тях. Благодаря ви за участието, дано да се оправите скоро.
Иван Драшков: И аз благодаря.
Водещ: Сега раздвижете се и ви чакаме живот и здраве при нас. Това беше Иван Драшков бивш заместник-директор на Държавна агенция за Национална сигурност.

Нова телевизия, „Коритаров Live”

focus-news.net


 

 


Сходни връзки

Кой е виновен за скандала в ДАНС? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди