изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:37 EEST
Внимавайте с вноските по кредити    
ИкономикаПогасявайте предсрочно, рефинансирайте потребителски заеми с ипотечен, предоговаряйте срок и валута на съществуващи кредити. Това са част от съветите на финансови и кредитни консултанти пред "Дневник" за това как потребителите да оцелеят в условията на стагнацията на пазарите и нарастващите лихви.


При най-малкото затруднение се обърнете към банката, от която сте изтеглили кредита, и се поинтересувайте дали бихте могли да го предоговорите, съветват от финансовия консултант "Финсити". Най-често се предоговарят валута и срок. Кредитите в евро са с по-ниски лихви и това би се отразило положително на месечната вноска, обясняват от "Финсити". Ако заемът е с намаляващи вноски, които в началото на обслужването са по-високи, е добре да се премине на равни месечни плащания.

Според Пламен Пейчев, управител на кредитния консултант "Бест кредит България", предсрочното погасяване на част от заема, в случай че кредитополучателят има свободни средства, в този момент е удачно. Така се намалява размерът на главницата. Съветът му е да се остави малък резерв от тези средства, в случай че лихвата по заема се увеличи, за да се посрещнат по-високите вноски. Ако имате два потребителски кредита например, добър вариант е да се рефинансират с ипотечен заем, тъй като лихвата по ипотеки е съществено по-ниска, а срокът е по-дълъг. Така се постига разсрочване на дълга и по-малки вноски и се облекчават плащанията в момент, когато лихвите се увеличават, обяснява Пламен Пейчев.

Много е важно клиентите да следят какво се случва с вноските им и при увеличение да плащат навреме, за да не изпадат в просрочие, тъй като наказателните лихви са високи и това утежнява допълнително семейния бюджет, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на кредитния консултант "Кредит център". По думите му кредитоискателите не бива да отделят повече от 40% от месечните си доходи за вноски по заемите заради нестабилността на пазара, високата инфлация и покачването на цените като цяло. Той съветва да се тегли кредит само ако това е ясно и целево насочено действие, ако е наложително и е преценена възможността за обслужването му. Важно е клиентите да обръщат внимание и на прозрачността при ценообразуването - как банката определя лихвата. По-ясен за клиента начин е, когато тя се формира на база три- или шестмесечен Euribor плюс фиксирана надбавка, отколкото базов лихвен процент, определян от самата банка.

Експертите на "Финсити" съветват въпреки покачващите се лихви да не отлагате покупката на недвижим имот на кредит, ако сте сигурни в качествата му. Изчакването на по-ниски лихви може да доведе до ситуация, в която имате изгоден кредит, но по-високи цени на имота, обясняват те.

dir.bg

България влезе в топ 20 на най-застрашените

Поскъпват стоките на лизинг

10 БАНКИ ВЕЧЕ ПАРТНИРАТ В "Е.ОН ДИРЕКТЕН ДЕБИТ"

ТРЪГВАТ КРЕДИТИ ЗА ПРОЕКТИТЕ НА ОБЩИНИТЕ ПО ЕВРОФОНДОВЕ

БАНКИТЕ ЗАТАПИХА ПАЗАРА НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

 


Сходни връзки

Внимавайте с вноските по кредити | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди