изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:45 EET
Парламентът прие на първо четене законопроекти за изменение и допълнение на Закона за политическите партии    
ПарламентСофия. Парламентът прие на първо четене законопроекти за изменение и допълнение на Закона за политическите партии, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Със 105 гласа “за” от общо 141 гласували депутатите приеха законопроекта на Коалиция за България, внесен от депутата Ангел Найденов. Законопроектът предвижда - заличаване на партии, получили под 1% на два последователни национални избора;

на партии, които имат под 5000 души членски състав, а също и на такива, които не се провели предвидените в устава заседания на националните си ръководни органи два последователни пъти. Предложено е - за участие в избори да се допускат партии, които са представили в срок финансовите си отчети пред Сметната палата и имат създадени структури на територията на поне половината общини в страната. Предлага се въвеждането на задължение всяка партия да поддържа публичен регистър, в който да отразява всички дарители, размера на даренията, декларации за произхода на средствата, номерът на банковата сметка на партията, което ще осигури прозрачност на финансирането.
Депутатите приеха и законопроекта, внесен от Марина Дикова от НДСВ, със 103 гласа „за”. Сред предложенията са дарението от едно физическо лица за една календарна година към политическа партия да не може да надхвърля 100 лева. Според законопроекта на НДСВ партиите трябва да се финансират изцяло от държавния бюджет и държавната субсидия трябва да стане най-малко 5 % от минималната работна заплата за всеки получен глас. Законопроектът на депутата Йордан Величков от Коалиция "Атака”също беше приет от НС, като той предвижда само промяна на чл. 25 от Закона за политическите партии, отнасящ се за разпределението на държавните субсидии. Останалите законопроекти на независимите депутати Минчо Христов и Стела Банкова, депутат Яне Янев и на депутата от ОДС Йордан Бакалов бяха отхвърлени на първо четене.
Тихомира МИХАЙЛОВА
 


Сходни връзки

Парламентът прие на първо четене законопроекти за изменение и допълнение на Закона за политическите партии | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Парламентът прие на първо четене законопроекти за изменение и допълнение на Закона за политическите партии
Автор: Anonymous да 2008-11-18 @ 09:30 EET

От така публикуваното тук промяна на законопроекта за политическите партии излиза че Парламента се интересува само от членския състав и дарителите и преразпределението на държавните субсидии на измислените до тук съществуващи регистрирани партии. Което според мен не е най същественото.

Не съм чела законопроекта в целия му вариант; но мисля че е по редно да се въведе до минимум броя на политическите партии примерно до 10 и да има определени критерии на които да отговарят.На пр.да нямат етническа принадлежност ;да имат ясни платформи  и проекти които да са подкрепени минимум от подписите на най малко 500 000 души.Както могат да се подписват разните му петиции така могат партиите преди да бъдат регистрирани да организират да съберат такива единомишленици и едва тогава да се регистрират.

Иначе другото е само черни каси и защита на интереси на партииното ръководство което след изборите забравя за своя електорат. ДА не говорим че в парламента са за да получават само заплата и да се облагодетелстват от обстоятелствата за мандата си.

Освен това тези партии ако не изпълнят собственните си обещания когато спечелят изборите си ;то да им се отнемат за следващите регистрацията ;а това ще стане отново с ограничението ;че втория път просто няма да съберат 500 000 подписа от предишните излъгани симпатизанти. И така тази партия няма право да участва в следващите избори .А не веднъж регистрирана партия да продължава да съществува без да е свършила нещо полезно.

И др. и др неща могат да се измислят така че нещата в България да вървят а не да се забатачват;от това многообразие на политически партийки.

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди