изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:05 EET
НА ЮГ РАЗПРОДАВАТ ХОТЕЛИ, НА СЕВЕР ЗАЛАГАТ НА КАЧЕСТВОТО    
Туризъм Заради презастрояването за продан за по едно евро вече са обявени 80 хотела в Слънчев бряг. НДТ провери ситуацията по Добруджанското Черноморие,   където презастрояване не се допусна и липсват сигнали за хотелиерски фалити

 

80 хотелски комплекса се продават в курортния комплекс „Слънчев бряг” за по 1 евро, съобщиха вчера  бургаските агенции за недвижими имоти. В списъка фигурират основно малки или семейни хотели, но не липсват и разработени комплекси в центъра на курорта с по неколкостотин стаи, ВИП крила. Има обаче условие - купувачът да поеме всички разходи по ремонтните дейности, обновяването и модернизирането на комплексите. Бъдещите собственици трябва да погасят и натрупаните дългове на бившите собственици на хотели.

„За да обновиш хотел и той да ти носи печалба - това излиза от 1 млн. евро нагоре. А един приличен хотел в Слънчев бряг, четири звезди с всички екстри, излиза за купувача около 12 млн. евро”. Това коментира брокер от фирма за недвижими имоти в Бургас.

По данни на община Несебър на територията й, където влизат още Слънчев бряг, Св. Влас, Елените, има над 344 хил. легла. Реално обаче броят на леглата се изчислява на около 600-700 хил. Така презастрояването, резултат от което са ниските цени на почивките, очаквано превръща хотелите в нов сегмент на имотния пазар, в който има предлагане и почти липсва търсене. Това важи най-вече за хотели с под 100 броя легла.

"Що се отнася до информацията, че по Южното Черноморие масово се продават хотели по "едно евро", ако ви кажа истината, мнозина няма да повярват. Може би инвеститорите и собственици на хотели са мислили, че печалбата идва лесно. Това обаче не е така. Печалбите са бавни и идват много трудно”, коментира пред НДТ изпълнителният директор на единствения приватизиран нацяло курорт у нас “Албена” АД Красимир Станев. Той добави, че истината е, че броят на хотелите и на леглата нараства в пъти повече, в сравнение с темпа на увеличаване на туристите. “Обстановката е усложнена и от инфлацията, която средно е 5-10 процента. В тази връзка смятам, че държавата трябва да прави адекватна реклама в чужбина, защото има потенциал в Европа и в Русия. Когато ние казваме, че искаме облекчаване на визовия режим с Русия, не означава, че искаме конфронтация с външното министерство. Ако се увеличи с 20 процента издаването на визи, то и броят на руските туристи ще нарасне с около 15 на сто", коментира още Красимир Станев.

Когато целият свят е в икономическа криза, никой не е застрахован, че този проблем ще го отмине, коментира пред НДТ масовото разпродаване на хотели за по 1 евро в Слънчев бряг кметът на Балчик Николай Ангелов. И посочи, че в хотелите са вложени сериозни инвестиции, независимо дали те са от банкови кредити, или собствен ресурс, които би следвало да имат възвращаемост. При презастрояването в някои части от Южното Черноморие е естествено да се отрази на състоянието на туристическия бранш, тъй като няма логика темповете на увеличаване на туристите у нас да могат да отговорят на темповете, с които се увеличаваше легловата база. “Естествено, това се отразява на цените. Дори бях чул, че в някои хотели в райони с презастрояване по Южното Черноморие цените са стигнали под критичния минимум и са били едноцифрени числа”, коментира кметът. Той каза, че засега няма информация хотелиери в Балчик да продават. Но и в общината презастрояване не е допуснато. “При нас се събаря един хотел, за да се изгради нов”, посочи още Николай Ангелов. 

"Балонът се спука" - това бе краткият коментар на кмета на община Каварна Цонко Цонев. Той допълни, че крайно време е било това да се случи и радващото е, че това не е масово. "При нас на територията на община Каварна, слава Богу, няма такова нещо и ние не бихме го допуснали. Дори новият общ устройствен план, който разработваме и трябва да бъде приет през следващата година, е подчинен именно на този механизъм" - допълни Цонев.

“От вас чувам тази новина. В Шабла ситуацията е коренно различна. Тук няма какво да разпродаваме, защото не бе допуснато такова мащабно презастрояване. По този въпрос стратегията ни по Северното Черноморие е през следващите години да залагаме на качеството, а не на количеството”, сподели кметът на Шабла Красимир Кръстев.   НДТ

 

 


Сходни връзки

НА ЮГ РАЗПРОДАВАТ ХОТЕЛИ, НА СЕВЕР ЗАЛАГАТ НА КАЧЕСТВОТО | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НА ЮГ РАЗПРОДАВАТ ХОТЕЛИ, НА СЕВЕР ЗАЛАГАТ НА КАЧЕСТВОТО
Автор: Anonymous да 2008-10-16 @ 11:14 EEST
pensioneri ot vsi4ki strani begom v albena da qdete na korem i da mrete tam,v retrokompleksa vsi4ko e super


НА ЮГ РАЗПРОДАВАТ ХОТЕЛИ, НА СЕВЕР ЗАЛАГАТ НА КАЧЕСТВОТО
Автор: Anonymous да 2008-10-16 @ 15:22 EEST
Наистина, самохвална статия!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди