изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:34 EEST
ПРЕДИ 100 ГОДИНИ ПЛАТИЛИ 40 ЛВ ЗА КОНЦЕРТ НА ДУХОВИЯ ОРКЕСТЪР    
ОбществоИнтересен документ, свързан с отбелязването в нашия град на провъзгласяването на Независимостта на България, се съхранява в Териториалния държавен архив в Добрич. Става дума за решение от сесия на тогавашната градска управа от 10 октомври 1908 г. относно заплащането на хонорар на Духовия оркестър, който е изнесъл концерт по повод събитието.

Любопитен е фактът, че капелмайсторът на градската музика Марин Чакъров е поискал пред кмета на града на състава да бъдат изплатени 210 лева. След като обаче градоначалникът внесъл предложението на сесия, съветниците решили да бъдат отпуснати едва 40 лв хонорар на музикантите.
Това е единственият документ, свързан с обявяването на Независимостта на България, който се съхранява в добричкия архив, съобщи за НДТ Маргарита Събева. Той е издирен от специалистите във връзка с искане относно издаването на юбилейния лист "Българската независимост". Изданието е дело на държавната агенция "Архиви" и националния комитет "100 години от обявяването на независимостта на България".
 


Сходни връзки

ПРЕДИ 100 ГОДИНИ ПЛАТИЛИ 40 ЛВ ЗА КОНЦЕРТ НА ДУХОВИЯ ОРКЕСТЪР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди