изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 06:15 EEST
НОВИЯТ ЗАКОН Е РЕШИТЕЛНА СТЪПКА НАПРЕД    
Лов и риболов

Това заяви в интервю за НДТ председателят на Съюза на ловците и риболовците в България доц. д-р Христо Михайлов по време на визитата си в Добрич



- Доц. д-р Михайлов, каква е причината за визитата Ви?

- Тук съм, за да се срещна с местните ловци и да чуя позицията им относно поправките в Закона за лова и опазване на дивеча. Ще Ви дам само един пример. Ловните сдружения, каквито тук са Добрич, Тервел, Шабла, Балчик, Каварна, Генерал Тошево, Крушари и т.н. са юридически лица и ще съществуват в правния мир, само ако в бъдеще обхващат територията само на една община поне и 220 000 дка. На един от въпросите, по който аз искам да чуя колегите, е, че законът дава една вратичка, при която една дружина на ловци от едно или две села, които до момента се намират в териториалния обхват на Тервел - те там членуват, но административно са от община Добрич, това дава възможност те да изберат къде да членуват, когато са на границата на две общини.

Искам да имам позицията на всички ловци и да чуя какво те мислят по възловите въпроси.

- Как определяте новия Закон?

- Законът е решителна стъпка напред в подобряването на условията за работа и за стопанисване на дивеча. Въвежда се малко по-добър ред. Значително са завишени административните санкции към нарушителите, ще има безкомпромисност към бракониерите, наказания ще може да се налагат и на председателите и ръководителите в сдруженията. 

Поправките в Закона ще дадат своите резултати след 2, 3, 4 години. Законът е деликатен. Ако попитате ловците, те ще искат да бъдат решени само техните проблеми. Ако попитате природозащитниците, те искат само защита и охрана. Нашата задача бе да намерим баланса между 4-5 страни.

- Напоследък курсовете за лов се превърнаха в истински бизнес. Всеки, който желае, може да стане ловец за два-три месеца. Какво предвижда новият Закон?

- Пипате по един от не докрай решените въпроси. Да, от 3 до 6 месеца ще бъдат процедурите по подготовка. Тримесечните ще бъдат интензивни, бих казал, че подготовката ще бъде през ден. 6-месечните ще бъдат с малко по-олекотен режим.  Предвижда се да се удвоят часовете по теория и практика.

- По оста “Рибарство” в България вече навлизат милиони евро. Кога и ловците ще имат възможност да кандидатстват за големи пари от ЕС?

- Проблемът е национален, правителствен. Аз ще си позволя да кажа нещо. То няма да прозвучи като моя оценка, а е на вицепремиера М. Плугчиева, която каза, че две агенции в страната не са си свършили работата до този момент. Едната е Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Не е подготвила наредбите, които регламентират правилата, по които ще се кандидатства по проекти. Няма ги приготвени правилата, по които да се готвят проектите по рибарския сектор. Това е безобразие. От 2009 до 2011 България има да усвои милиони евро по оста “Рибарство”. Възможността да усвоим всичките тези пари е нулева. В момента се работи изключително усилено, но към днешна дата България няма никаква готовност да усвои средствата.

- Колко глигана ще имат право ловците да отстрелят в България по време на сезона за едър дивеч?

- Около 20 000 е планът за обстрел. Трябва да ви кажа, че по време на първите два ловни излета ловците в Троян са отстреляли почти 1/5 от плана си. 

 


Сходни връзки

НОВИЯТ ЗАКОН Е РЕШИТЕЛНА СТЪПКА НАПРЕД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди