изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:54 EET
БАЛЧИКЛИЯ ПРОДАВА ХРАМА НА КИБЕЛА ЗА 680 000 ЕВРО    
Новини

Борис Кушев - собственик на 680 кв. м в централната част на Балчик, върху които бе открит уникален храм на Кибела, продава терена чрез агенцията за недвижими имоти в Балчик "Агро марк", научи НДТ. От агенцията потвърдиха, че има оферта при тях, като собственикът на парцел иска по 1000 евро на квадрат. От там допълниха още, че законово ще бъдат спазени всички процедури  за случай като този - когато върху терена има паметник на културата и признаха, че вече е имало запитвания за терена, засега само от българи.




Директорката на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева директно помоли медиите да помагат в тази ситуация, защото това е повече от потресаващо. "До момента държавата не е помогнала по никакъв начин, независимо, че пет пъти идва комисия от Националния институт за паметници на културата /НИПК/, а общината няма такива средства, за да закупи парцела. Лично аз многократно съм разговаряла със собственика на парцела Борис Кушев, но той е категоричен, че цената на квадрат е 1000 евро. В същото време това е един уникален паметник на културата за цяла Европа, защото тук имаме напълно съхранени 3-метрови зидове, както и множество други находки, които дават изключително ценна информация" - споделя Р. Енчева.
И от общината, която е отправяла запитване към Кушев, той е искал по 1000 евро на квадрат, каза кметът на Балчик Николай Ангелов. "Става дума за площ от 680 квадрата, което означава 680 хил. евро. Първо общината не разполага с такива средства, и второ - те не са заложени в бюджета. Със закона за общинската собственост пък са ми вързани ръцете и дори не мога да заменя парцела с друг, макар че в разговор със собственика бяхме стигнали до такова споразумение за замяна. Многократно съм отправял апели към държавата, но досега не сме получили нищо. Разкопките изцяло са финансирани от общината - вече около 100-ина хиляди лв., като имаме заделени средства и за покриването на храма, след като всичко бъде съгласувано с НИПК" - каза още Ангелов.
Собственикът на терена Борис Кушев, за когото се знае, че има фирма в Полша за кожени изделия, се говори че перял пари. Според други слухове пък се занимавал с проституция. Това вече е работа на специализираните институции, защото често такива слухове имат за цел по-скоро да опетнят даден човек, чийто богатство буди завист. Целта на НДТ е друга - този изключителен по важност за България археологически обект да бъде запазен, защото е национално богатство.1. СНИМКИ ОТ ХРАМА НА КИБЕЛА 2. СНИМКИ ОТ ХРАМА НА КИБЕЛА

НОВИ ОТКРИТИЯ В ХРАМА КИБЕЛА

“Земя на седем цивилизации”

КИБЕЛА ТРЪГВА ИЗ СТРАНАТА

БОГИНЯТА КИБЕЛА И КРАЛИЦА МАРИЯ ОЖИВЯВАТ В КАРНАВАЛНО ШЕСТВИЕ

Храмът на Кибела може напълно да бъде възстановен

БАЛЧИК ИСКА ХРАМА НА КИБЕЛА, БИЗНЕСМЕН ОЦЕНИ МЯСТОТО НА 680 000 ЕВРО

КОНЕН ТУРНИР ЩЕ ФИНАНСИРА СЪХРАНЯВАНЕТО НА ХРАМА НА КИБЕЛА

Общината в Балчик е готова да откупи терена с храма на Кибела

СЪЮЗЪТ НА АРХИТЕКТИТЕ ЩЕ ИСКА СПЕЦИАЛЕН СТАТУТ ЗА БАЛЧИК

ДОБРУДЖА Е ЛЮЛКА НА СЪВРЕМЕННАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВНОСТ

СПЕЦИАЛИСТИ ОТ НИПК ПОСЕТИХА ХРАМА НА КИБЕЛА

ЕДИНСТВЕНИЯТ ХРАМ НА КИБЕЛА НА БАЛКАНИТЕ - В БАЛЧИК

ТУРИСТИ ОТ ФРАНЦИЯ И БЪЛГАРИЯ ИДВАТ ДА ВИДЯТ ХРАМА НА КИБЕЛА

КОМИСИЯ ОТ НИПК И ДИРЕКТОРЪТ НА ИНСТИТУТА ВИДЯХА ХРАМА НА КИБЕЛА

В БАЛЧИК СПРЯХА СТРОИТЕЛСТВОТО ВЪРХУ ХРАМА НА КИБЕЛА

Писмо от НИПК спря строежа върху храма на Кибела в Балчик

МЕРКИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА АНТИЧНИЯ ХРАМ НА КИБЕЛА

100 ГОДИНИ ОТ ПЪРВИТЕ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РАЗКОПКИ В БЕЛИЯ ГРАД

АРХЕОЛОЗИ ЩЕ ДОКАЗВАТ, ЧЕ БАЛЧИК Е ОТ НАЙ-ДРЕВНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАДОВЕ

 


Сходни връзки

БАЛЧИКЛИЯ ПРОДАВА ХРАМА НА КИБЕЛА ЗА 680 000 ЕВРО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди