изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:08 EEST
НЕЗРЯЩИ ПРИДОБИВАТ КОМПЮТЪРНИ УМЕНИЯ ЧРЕЗ СПЕЦИАЛЕН СОФТУЕР КОМПЮТЪРНИ УМЕНИЯ ЧРЕЗ СПЕЦИАЛЕН СОФТУЕР    
ОбществоДобричлии с увредено зрение отбелязаха в сряда Деня на белия бастун

Със спортни игри и тържество в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Добрич бе отбелязан Денят на белия бастун. Сред официалните гости на събитието бяха зам.-кметът Камелия Койчева, началникът на отдел "Здравеопазване и социална политика" при общината Иванка Шопова, шефката на дирекция "Социално подпомагане" Магдалена Миткова и др. Организирани бяха три спортни игри - дартс, боулинг и ринг, в които се включиха общо 30 наши съграждани с увредено зрение. На първо място по дартс се класира Янко Златев, а на второ и трето - съответно Златка Златева и Еленка Димитрова. Първенец на състезанието по боулинг стана Стоянка Миланова, като бяха присъдени и две втори места - Димитър Койчев и Еленка Димитрова. Руска Атанасова стана първа на играта ринг, а второто място заеха Янко Златев и Паунка Пеева. За победителите имаше и награди - мини радиоапарат, термочаша с продукти на Гинко билоба и вълнени шалове. По време на тържеството специален поздрав към присъстващите отправи певческата група към Териториалната съюзна организация на слепите.
"В Международния ден на незрящите хората без зрение ни напомнят, че трябва да ги пазим. Хубаво е да бъдем запознати с езика на белия бастун, който е техният символ" - сподели Елена Янкова, ръководител на Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Тя припомни, че преди десет години центърът е създаден с капацитет от 24 места, а в момента те вече са 45. Разширен е и спектърът на услугите. Незрящите вече могат да придобиват компютърни умения, като за целта е инсталиран специален софтуер. Създадени са групи по гимнастика и по готварство.
В момента центърът се посещава от 36 души - най-малките са на 15-16 години, а най-възрастните - на около 70, каза още Елена Янкова. Има няколко души, които са ядрото на организацията и я посещават от самото й създаване преди десет години. С хората с увреждания работят осем специалисти.
 


Сходни връзки

НЕЗРЯЩИ ПРИДОБИВАТ КОМПЮТЪРНИ УМЕНИЯ ЧРЕЗ СПЕЦИАЛЕН СОФТУЕР КОМПЮТЪРНИ УМЕНИЯ ЧРЕЗ СПЕЦИАЛЕН СОФТУЕР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди