изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:00 EEST
Българският възход отивал към банкрут    
Икономика
Предупредителните светлини за зараждането на нова финансова буря мигат в Източна и Централна Европа, където Украйна и Унгария вече поискаха от Международния валутен фонд спасителен план, за да избегнат финансовата криза, която заплашва да доведе до фалит Исландия, пише британският в. "Обзървър".


Редица икономики са на ръба на краха, след като години наред отпускаха лесно кредити, които подхранваха нестабилни проекти за недвижими имоти, потребителския бум, нарастващата инфлация и все по-големите дефицити по текущите сметки, допълва изданието.
Седмичникът цитира и експертен доклад на Ларс Кристенсен, началник на отдела за проучване на нововъзникващите пазари в датската национална банка Данске банк (Danske Bank), в който се предупреждава например, че опасност от финансова криза грози България.
"Смятаме, че има голям риск българският възход да се превърне в сериозен банкрут. Нереалистичните и неосъществимите проекти и измами на пазара за недвижими имоти заплашват икономическата стабилност на страната", се посочва в експертната оценка на датския специалист, цитирана от "Обзървър".
В документа се отбелязва, че финансови трудности вече имат и трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония.
"В страни като Унгария икономиката е в състояние на свободно падане сега, когато чуждите банки и инвеститори изтеглят капиталите си и оставят страната да страда от остър недостиг на кредити", се отчита в експертния документ, цитиран от "Обзървър".
"Ако банките в новозараждащите се пазари рухнат, това ще постави под още по-голямо напрежение международната финансова система, в която дори малките трусове могат да породят още по-паническо разпродаване на акции на световните борси", се предупреждава в доклада на датския експерт, цитиран от британския седмичник. Банковата система днес е толкова крехка, че само един малък трус може да я застраши. И тази опасност може да дойде именно от задаващата се буря в Източна и Централна Европа, заключава британското издание.  dir.bg
 


Сходни връзки

Българският възход отивал към банкрут | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди