изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:01 EET
Бойко Борисов: С действията по случая "Ахмед Емин" управляващите продължават да сриват доверието    
Интервюта София. Главният прокурор лично да наблюдава делото по случая със смъртта на Ахмед Емин, а председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов да поиска и парламентарен контрол върху разследването. За това се обяви бившият главен секретар на МВР и кмет на столицата Бойко Борисов в интервю за Агенция “Фокус”.

Фокус: Ген. Борисов, като бивш главен секретар на МВР – какво ще кажете за действията по случая „Ахмед Емин”?
Бойко Борисов: За толкова години работа в МВР си мислех, че случаят „Белнейски” ще бъде поука за управляващите. За съжаление те не само, че не са си извадили поука, но продължават да сриват устоите не само на държавата, но и елементарното доверие на обикновените полицаи, следователи, дознатели и прокурори към това, което вършат. Когато генералният комисар казва, че няма значение къде е извършено едно местопрестъпление, това вече говори за голям умисъл, за огромен натиск върху полицейските и разследващите органи, както и върху техните действия.
За „А” и „Б” в криминалистиката се счита, че запазването на местопрестъплението, всеки детайл около него и анализа му е от първостепенна важност за хода на разследването. Знае се, че при подобни случаи трябва веднага да се образува дознание по член 115 от Наказателния кодекс. Незабавно трябва да се направят не само балистични експертизи, но и експертизи за психотропни вещества, за наркотици. Да се вземат от стените, от местата в близост веществени доказателства – за да се види дали е имало борба. Да се уточни точно времето и мястото на настъпването на смъртта. На всички, които са присъствали, трябва да се вземат натривки от ръцете за барутни частици. Освен това – отпечатъци, освен това – те трябва да бъдат незабавно задържани. Дрехите, с които са били облечени, да бъдат иззети също за взимане на натривки за барутни частици. Още веднъж се извинявам на неговите близки, че трябва да му вдигаме костите, не знам дали тяхната религия го позволява, но незабавно трябва да се направи ексхумация на трупа и да се направят всички тези експертизи.
С потрес научаваме, че 48 часа след смъртта, дали умишлено или не, но се прикрива, че има писмо. И накрая се появяват версии, че било в сакото му. Да не би съпругата му, когато е прала костюма след погребението да го е намерила?! И не се ли прави първо при огледа обиск на вещите, които са там при него.
Много е важно да знаем – къде, кога и от кого е открито предсмъртното писмо. И не на последно място – кога точно е настъпило събитието, кой е открил трупа и кои са всички хора, които са били там. Кога Бърза помощ и МВР са били известени. Защото може самоубийството или каквото е, да се е случило на друго място и после трупът да е пренесен там.
Като бивш главен секретар на МВР съм потресен от това, което научавам от медиите и чувам от длъжностните лица. И понеже познавам хората, които се занимават с тази дейност в МВР, хората от убийствата, от „тежките престъпления”, разбирам, че те са изправени пред дилемата – да прикриват, или – да се правят, че не разбират за какво става въпрос. А най-лошото, което е – да изгубят всякаква мотивация за работа.
Фокус: Вчера казахте, че е оказан натиск върху главния секретар на МВР?
Бойко Борисов: Аз съм убеден. Павлин Димитров е човек, който аз познавам добре, и той не може да си позволи такова изказване, ако на него буквално не му е разпоредено. А ако е знаел съдържанието на предсмъртното писмо, и е казал подобно нещо, прибързано, преди всичко това да се случи... Вижте - дори подтикването към самоубийство е престъпление. Те може да са го упоили. Може да се му въздействали. Кои са тези хора? Абстрахирам се, че е резиденцията на мандатоносителя. Но където и да се е случило това, трябва да се действа по този начин.
Надявам се, че в този случай главният прокурор ще изиска и лично да наблюдава подобно дело. То е с изключително важен обществен характер.
Фокус: Как ще отговорите на тези, които казват, че подобна информация не бива да се оповестява, защото се пречи на разследването?
Бойко Борисов: Разследването вече е опорочено вследствие на тези места. Самото погребение е опорочаване на разследването. Така че вече няма какво да се крият зад това, че органите щели да разследват – те вече няма какво да разследват. Същото е, както с труповете на Белнейски – бяха ги измили с формалин и ги бяха заровили, за да не може да се работи по тях.
Надявам се, че премиерът, вътрешният министър, главният прокурор... но все пак тяхната коалиция и тяхното управление, но се обръщам и към Минчо Спасов, един от хората, които според мен заслужават доверие, да изискат и парламентарен контрол да има върху това разследване. Защото това е не просто безобразие политическо или икономическо, не ме интересуват мотивите на престъплението. В случая говоря като експерт, ръководил експертите толкова години. Това е просто връх на некомпетентността.
Фокус: Вие сте казвали много пъти „За МВР или добро, или нищо”...
Бойко Борисов: Не бих си позволил да кажа нищо в тази посока, ако не ме интересуваше МВР. В случая това изказване го правя заради хората, разследващи тежките убийства.
Денка КАЦАРСКА

 


Сходни връзки

Бойко Борисов: С действията по случая "Ахмед Емин" управляващите продължават да сриват доверието | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди