изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:02 EEST
Добричкият окръжен съд прекрати производството по първия подаден колективен иск    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд прекрати производството по делото, което има за предмет първия колективен граждански иск, подаден от 14 собственици на апартаменти в жилищен блок в Каварна. В искова молба от юли 2008 г. те настояват съдът да преустанови нарушението и последиците, причинени от техния съсед Г. С.

От три години той не поддържа хигиена в жилището си, приютява бездомни кучета и котки и създава предпоставки за разпространение на болести. Ищците посочват, че многократно са предлагали на ответника помощ в пари, натура и средства за боядисване на жилището с цел подобряване на хигиената там и дезинфекция. Реакция от негова страна нямало. След  като много от децата им са били изпохапани от бълхи, те се събрали пред апартамента на ответника в знак на „гражданско неподчинение” и го принудили да изведе животните.  Обитателите на проблемния жилищен вход са търсили съдействието на Районна прокуратура – Каварна, общинската администрация и общинския отдел „Екология”, обръщали се към омбудсмана на община Каварна и връчили писмено предупреждение на Спасов. На общо събрание на 10.07.2008 г. живущите в този вход решили с пълно мнозинство да се обърнат към съда. В блока живеят над 40 души, като всички са собственици на апартаментите.

Добричкият окръжен съд обаче прецени, че исковата им претенция е недопустима и производството по делото трябва да се прекрати. Проблемът е в начина на предявяване на молбата им – по реда на гл.XXXII „Производство по колективни искове” по Гражданско-процесуалния кодекс. Основна характеристика на колективните искове е, че на страната на ищеца участват лица, които не са поименно индивидуално определени. ГПК изисква ищецът да бъде характеризиран по признаци с пространствени или други качествени измерения на нарушението, засегнало съответния кръг лица. Например лица на „територия на допуснато замърсяване на околната среда от индустриално предприятие”, „лица, доверили се на реклама на тютюневи изделия, прикриваща вредните последици от употребата им” и т.н. Друга характеристика на този тип искове е, че в тях участват особен вид представители на засегнатите лица – специализирани организации за защита на някакви интереси или група лица, които предявяват иска от името на всички засегнати. В конкретния случай ищците са поименно и индивидуално определени и не представляват особен, групов субект, който да отговаря на изискваните признаци.

Определението на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна, в срок от 7 дни след получаването му.

 

17.10.2008 година                                           Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Добричкият окръжен съд прекрати производството по първия подаден колективен иск | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди