изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:04 EEST
ОБЩИНАТА СЪБОРИ КАФЕНЕ "БЛАГА ВАЙЗЕ",СЪДЪТ ОТМЕНИ ЗАПОВЕДТА ЗА ТОВА    
НовиниВ петък едно от емблематичните през последните години заведение в центъра на Добрич - кафе-аперитив "Блага Вайзе", бе съборено.

 Това бе сторено по разпореждане на общината, която е мажоритарен собственик на имота. Междувременно стана ясно, че фамилията Суйчуклиеви, които притежават около 41 на сто от имота, са обжалвали и дори съдът е разпоредил спиране на събарянето, но е било вече достатъчно късно. Становището на община Добрич е, че тя е пристъпила към изземване на общинския терен, публична общинска собственост, върху който е разположено кафе аперитив "Блага Вайзе", след като съсобствениците на общината многократно са уведомявани да премахнат обекта, защото е разположен върху терен публична общинска собственост без траен градоустройствен статут. Това е временен обект, изграден по отменения чл. 120 от ППЗТСУ. Заповедта на общината е издадена на 16 октомври 2008 г. и е административен акт, на който по силата на правната норма е допуснато предварително изпълнение, което може да бъде спряно единствено от съда. Към настоящия момент няма спиране на тази заповед.
Силвия Суйчуклиева, чийто баща, заедно с двамата му братя, са съсобственици на имота, разказа за НДТ, че през 2000 г. с решение на Областната управа във Варна те са получили съсобственост върху този имот като реституция на бащиния им дом. Тогава държавните служители обяснили на братята, че тъй като имотът е по чл. 120, когато дойде време той да бъде премахнат, те пак ще бъдат обезщетени. Сега се оказва, че те са получили като обезщетение за бащиния си имот само тухли.
На 3 октомври първият от братята получил уведомително писмо от общината за освобождаване на общинския терен като им се предоставя правото да придобият строителните материали. На 6 октомври уведомително писмо получил вторият брат, а на 7 т.м. третият. На 13 октомври съсобствениците подали в общината възражение. "Не само, че не получихме отговор, но на 16-и ни връчиха писмо, че на 17-и сутринта трябва да се явим за принудително събаряне на обекта", разказа Суйчуклиева. Още същия ден внесли до Административния съд в Добрич молба за спиране на действията по принудителното изземване на терена, за което уведомили и общината. Въпреки това, на 17 октомври сутринта започнало събарянето на кафе-аперитива. Едва там на място служител на общината им връчил заповедта за принудително изземване на имота. А именно заповедта е административният акт, който може да бъде обжалван пред съда, обясни Суйчуклиева. Тя каза, че няколко часа след започване на събарянето е излязло решението на Административния съд, с което се спира изпълнението на заповедта, с която е разпоредено принудителното изземване на имота. Тогава обаче е било вече късно да се спре събарянето, тъй като постройката вече е била отчасти съборена и е била опасна за гражданите. "Много бързо се действаше. Не можем да разберем каква е причината за това бързане", обясни Суйчуклиева. Тя заяви, че ощетените съсобственици ще търсят правата си по съдебен път.
 


Сходни връзки

ОБЩИНАТА СЪБОРИ КАФЕНЕ "БЛАГА ВАЙЗЕ",СЪДЪТ ОТМЕНИ ЗАПОВЕДТА ЗА ТОВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди