изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:42 EEST
ТУРСКИ КОНСОРЦИУМ БАВИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТА ПО ИСПА В БАЛЧИК    
Новини Бави се изпълнението на проекта за рехабилитация на водопроводната мрежа на Балчик и ремонта и разширяването на канализационната мрежа на града, съобщи кметът на морската община Николай Ангелов. Проектът се финансира по програма ИСПА, управлявана от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). "Строителството върви бавно и изпълнението на проекта е извън графика. Изоставането е с 5-6 месеца, което застрашава изпълнението на целия проект", коментира пред НДТ Николай Ангелов. Той напомни, че срокът за изпълнение на проекта е до 2010 г., но притесненията са заради допуснатото вече изоставане.

 Забавянето се дължи изцяло на турския консорциум, изпълнител на проекта. "Категорично мога да заявя, че нашата община е изрядна по отношение на ангажиментите, които имаме по проекта. Вече бяхме проверявани многократно и това се доказа. Това, което е направено от общината и от министерството, е перфектно", каза кметът. Той добави, че вече се монтира оборудването на пречиствателната станция,изграждат се канализация и водопроводи. Проблемът бил в недостатъчния брой екипи на турската фирма-изпълнител.
Проектът предвижда завършване на преливник Царичино - нов, и защита на водоизточника за постигане на дебит на водата, рехабилитация на съществуващата водопреносна мрежа, изграждане на главен колектор до новата пречиствателна станция, рехабилитация на съществуващата помпена станция и изграждане на нова помпена станция, изграждане на нов преносен тръбопровод между главния колектор към пречиствателната станция и колектора на новата канализационна зона на града, изграждане на санитарни колектори, обновяване на бетонни канални разклонения и др.  Договорът е на стойност 8 658 308 евро. Той е подписан на 18 декември 2007 г. Крайният срок за завършване на строителството е 2010 г.
Изпълнител е турският консорциум "ИЛЧИ Иншаат Санаи ве Тиджарет, Хидротек Арътма Санаи ве Тиджарет".
Проектът за строителство и рехабилитация на водопроводната и канализационната мрежа на Балчик е одобрен за финансиране от Европейската комисия през 2003 г., като 75% от общата стойност на инвестицията са безвъзмездна финансова помощ, а 25% са държавно съфинансиране. Целият проект за подобряване на водния цикъл на град Балчик по програма ИСПА е на стойност близо 22 млн. евро. Той включва и строителството на пречиствателна станция, започнало през септември 2007 г. Тя се изгражда по крайбрежието, по пътя за Тузлата. Предвидените средства за нея са 5.26 млн. евро. Проектът за пречиствателната станция в Балчик е първият по ИСПА, който се  реализира по Черноморието.
 


Сходни връзки

ТУРСКИ КОНСОРЦИУМ БАВИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТА ПО ИСПА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди