изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 14:56 EEST
Кризата сковава и българския ипотечен сектор    
ИкономикаНякои български банки са прекратили отпускането на ипотечни кредити, съобщават източници на неправителствената разузнавателна агенция Strategic Forecasting (Стратфор).

Световната финансова криза, засегнала и Източна Европа, сега заплашва не само да скове България, но и да обхване банките на Австрия, Италия и Гърция, които са основните участници в банковия сектор на България, както и на Балканите като цяло, пише в свой материал в. "Кувейт Таймс", цитиран от агенция Фокус.

Над 80% от българския банков сектор е собственост на чуждестранни компании, а петте най-големи банки, съставляващи 57% от пазара, са контролирани от чужди банки.

Особено силни позиции на пазара имат италианската "УниКредит", гръцките ОББ и "вробанк", унгарската Банка ДСК и австрийската "Райфайзенбанк".

Както в Унгария, така и българският ипотечен сектор е под влиянието на чужди кредитори, използващи курсовете на швейцарския франк за взимане на ниско лихвени заеми или на вътрешните си пазари в евро, след което отпускат високо лихвени заеми в български левове. expert.bg

 


Сходни връзки

Кризата сковава и българския ипотечен сектор | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди