изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:00 EEST
Газовата тройка ще създаде газова ОПЕК – коментари в пресата на Русия    
По света Москва. Вчера в Техеран председателят на управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер, както и министрите на петрола и енергетиката на Иран и Катар, обявиха за създаването на „голяма газова тройка”, която ще стане основа за бъдеща „газова ОПЕК”, пише в. “Коммерсант” . Окончателното оформяне на създаването на организация на страните-износителки на газ е планирано за 18 ноември в Москва.

Главната цел на тази стъпка на трите страни-притежателки на най-големите газови запаси е техният стремеж да не допуснат по-нататъшно намаляване на цените на въглеводородите.
Вчера съвместно изявление направиха ръководителят на „Газпром” Алексей Милер, министърът на петрола на Иран Голамхосейн Нозари и министърът на енергетиката на Катар Абдула бен Хамад ал Атия. „На тази среща бяха взети важни решения. Представителите на трите страни, които са световни лидери по газови запаси, заявиха, че са заинтересовани и ще се занимаят сериозно със създаването на организация на страните-износителки на газ”, заяви министърът на петрола на Иран. представители на тези страни се занимават със създаването на „газова ОПЕК” вече около две години – откакто духовният лидер на Иран аятолах Али Хаменей за първи път обяви тази идея на високо равнище, отбелязва изданието.
Отхвърлената по-рано публично от Москва идея за създаване на “газова ОПЕК” си пое вчера втори дъх, коментира в. “Независимая газета” . Иран, Русия и Катар - страните, които притежават повече от половината световни запаси от природен газ – се споразумяха в Техеран за координация на действията си по въпросите за неговия износ. Въпреки липсата на организационно оформление и техническите сложности около формирането на картел, договорката позволи на иранския министър на петрола Голамхосейн Нозари да обяви, че е постигнато споразумение за създаване на газова ОПЕК.
“В хода на срещата ние взехме важни решения: съществува потребност от създаването на газова ОПЕК и сега е постигнато споразумение за създаването й”, заяви Нозари.
На свои ред председателят на управителния съвет на “Газпром” отбеляза предпазливо, че е създадена техническа комисия и една от нейните задачи ще бъде обсъждане на проекти, които могат да бъдат реализирани на тристранна основа”.
Представители на трите световни лидери по залежи на газ – Иран, Катар и Русия – съгласуваха условията за създаване на “газова ОПЕК”, пише днес икономическото издание “РБК Дейли” . Това бе съобщено от министъра на петрола на Иран Голамхосейн Нозари след тристранни преговори с министъра на енергетиката и промишлеността на Катар Абдула бен Хамад ал Атия и с ръководителя на “Газпром” Алексей Милер. По мнението на експертите, “голямата газова тройка” е била създадена в опит да не се допусне спад в цените на синьото гориво след поевтиняващия петрол.
По думите на Нозари, представителите на трите страни, които са лидери по запаси от газ, са заявили своя интерес от създаване на Организация на страните-износителки на газ.
В тази връзка генералният директор на консултантската компания East European Gas Analysis Михаил Корчемкин коментира, че “Газпром” ще получи от това обединения повече вреди, отколкото ползи. Европейският съюз може да задължи монополиста да продаде всички европейски активи или да предприеме антикартелни мерки.
Новината за нов газов картел бе посрещната нервно в Европа и САЩ, отбелязва днес в. “Комсомолская правда” . Западните икономисти и политолози се опасяват от монополизма на Русия на енергийния пазар. Вашингтон, който очаква подобни планове, имаше желание да обяви подобни проекти за незаконни, но законопроектът не бе приет.
“Само в Русия се намират повече от една четвърт от световните запаси от газ. Ние сме си самодостатъчни. А създаденият вчера картел въобще няма алтернатива: общо тези страни добиват около 60% от всичкия газ в света”, коментира бившият заместник-министър на горивата и енергетиката на Русия Валерий Гарипов. Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

Газовата тройка ще създаде газова ОПЕК – коментари в пресата на Русия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди