изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:56 EEST
РАЗРАБОТЕНА Е ПРОГРАМА ЗА БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ КУЧЕТА    
НовиниПрограма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Добрич е разработена от работна група от общински съветници и специалисти.

Предстои тя да бъде внесена за обсъждане на предстоящото заседание на Общинския съвет.  Посочва се, че преди шест години бездомните кучета в Добрич се ловяха и непотърсени за срок от 14 дни, се евтаназираха. След това дейността по улавяне, стерилизиране, обезпаразитяване и ваксиниране на бездомните животни и задържането на бездомните кучета бе възложено на дружеството"Германо-българска помощ за животните". Тя получи безвъзмездно и съществуващия общински приют. Впоследствие обаче се е оказало, че въпросният обект има друг собственик, който иска да влезе във владение.
На територията на приюта се отглеждат 500 безстопанствени животи, много от които са в напреднала възраст или с нелечими заболявания. Дружеството извършва и изнасяне на животни за Германия, с цел осиновяването им. Отчита се обаче, че независимо от положените усилия, броят на безстопанствените животни в Добрич не е намалял, а се е увеличил. Сред причините за това се посочват малкият капацитет на приюта, малкият брой на персонала и наличието само на едно превозно средство за улавяне и извозване на бездомните четириноги. Друг фактор за увеличаване броя на бездомните кучета е, че в ромските квартали се отглеждат много кучета с цел охрана на дворовете, които се размножават поголовно. Такъв е и проблемът с кучетата, които пазят вилните имоти край града. Още повече, че често в края на лятото те са изгонени от стопаните си и остават на улицата. Липсата на работеща система за регистрация на домашните кучета, недобре прибраните хранителни отпадъци по улиците и др. са причините броят на бездомните кучета в Добрич да расте.
Една от мерките, заложени в програмата, е създаване на временно звено към общината за улавяне на бездомните кучета, като приоритет имат агресивните. Те ще бъдат предоставяни за вътрешно и външно обезпаразитяване, ваксинация против бяс и оставяни за отглеждане към "Германо-българска помощ за животните" или подобна организация. Предвижда се още да се отдели терен за изграждане на нов кастрационен център с приют за безстопанствени кучета, който да разполага със стационарна и пътуваща амбулатория. Друга предвидена мярка е преброяване на безстопанствените кучета на територията на общината. Залага се и на провеждането на информационни и рекламни кампании. Предвижда се интензивна програма за кастриране на домашни и улични кучетата в кварталите "Изгрев" и "Рилци". Ако програмата се приеме, ще се обозначат места в Добрич за разхождане на домашните кучета. Ще се закупят и монтират автомати за торбички за събиране на екскрементите на кучетата и обособяване на места за изхвърляне на този вид отпадъци.
 


Сходни връзки

РАЗРАБОТЕНА Е ПРОГРАМА ЗА БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ КУЧЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди