изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:00 EEST
ОТБЕЛЯЗВАМЕ 10 ГОДИНИ ОТ СТАРТА НА ПРОГРАМА СИНДИ    
Здраве

10 години от стартирането на програма СИНДИ в Добрич ще бъдат отбелязани днес от 14 часа в конферентната зала на хотел "България". Организатори на проявата са общината и РИОКОЗ.



От 1998 г. СИНДИ се прилага успешно в Добрич, съобщават от здравната инспекция. Тя е международна интервенционна програма за интегрирана профилактика на най-честите хронични неинфекциозни болести. Развива се под координацията на Европейското бюро на СЗО. В програмата участват 33 страни от Европа и Канада. България се включва в програмата през 1984 г. През 2001 г. - с решение на Общинския съвет на Добрич, СИНДИ е приета за общинска програма за профилактика на хроничните неифекциозни болести.
Основната цел на програмата е намаляване нивото на главните фактори на риска за възникване на хроничните неинфекциозни болести - поведенчески, биологични, социални, факторите на околната среда и др., чрез здравословни промени в начина на живот на населението и по-добро лечение. Приоритетните заболявания, обект на СИНДИ, са сърдечно-съдовите, злокачествените новообразувания, хроничните болести на белия дроб, травмите и др.
В началото на 2008 г. стартира подготовката за въвеждане на детската компонента по програма СИНДИ. Проведе се анкетно проучване по проект “Здрави деца в здрави семейства”. Обект на изследването бяха 740 ученици на възраст 14 - 18 г. Данните се обработват в момента. НДТ

 


Сходни връзки

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 10 ГОДИНИ ОТ СТАРТА НА ПРОГРАМА СИНДИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди