изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:21 EEST
7-мата Азиатско-европейска среща на върха    
Китай На 25-ти октомври следобед в Пекин бе закрит 7-мата Азиатско-европейска среща на върха. На форума бе приета декларация за преодоляване на настоящата финансова криза и бе постигнато единодушие за гарантиране безопасността на прехраната, поддържане на устойчивото развитие и справяне с климатичните промени. Китайският премиер Уън Дзябао заяви, че резултатите от настоящия Азиатско-европейски форум ще окажат дълбоко и важно влияние върху сътрудничеството между Азия и Европа в бъдеще.

Двудневната Азиатско-европейска среща се проведе на фона на разпространяващата се финансова криза в света и привлече вниманието на азиатските и европейски страни, както и на медиите. В срещата участваха ръководителите на 45 азиатски и европейски страни, включително 10 държавни глави, 26 правителствени ръководители и представители на регионални организации.

На пресконференция след срещата, китайският премиер заяви, че за преодоляване на настоящата финансова криза, всички страни по света трябва да имат увереност, да водят сътрудничество и да поемат отговорност.

„Увереността означава, че всички страни, особено развитите страни, трябва да предприемат категорични мерки за поддържане на финансовата стабилност, от което хората ще добавят увереност. За преодоляване на финансовата криза, всички страни трябва да си сътрудничат. Най-голямата отговорност на страните по света е стабилизиране на финансовия ред, което ще обуздае финансовите рискове."

Уън Дзябао заяви, че поддържането на икономическата стабилност в Китай е голям принос за преодоляване на финансовата криза. Китай ще участва активно в Международния финансов форум във Вашингтон през следващия месец и ще обсъди с другите страни начини за преодоляване на финансовата криза.

На срещата в Пекин също бяха обсъдени въпроси, свързани със защитата на културния плурализъм, хармонията между различните цивилизации и взаимното доверие и опознаване между вероизповеданията и бе постигнато единодушие по тях. В приетата на срещата „Декларация от Пекин за устойчиво развитие", различните страни обещаха да се стремят към реализиране на целите на ООН за хилядолетно развитие, да засилят международно сътрудничество въз основа на принципа „Обща, но различна отговорност", да се отнесат правилно към климатичните промени и безопасността на енергетиката и да съдействат за обществената хармония. Председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу каза:

„Освен финансовата криза, ние придаваме голямо значение също на други предизвикателства пред света, например климатичните промени и други. Декларацията от Пекин за устойчиво развитие е важен документ, който ще ни ръководи да се справяме с климатичните промени и други промлеми."

Китайският премиер високо оцени резултатите от 7-мата Азиатско-европейска среща:

„Срещата бе плодотворна и ще окаже голямо влияние върху сътрудничеството между Азия и Европа в бъдеще. Китай е готов да изпълни заедно с другите страни резултатите от настоящата среща, да задълбочи и укрепи партньорството с тях и да налзязат заедно в нов етап на сътрудничеството между Азия и Европа." /Хъ-Д/

 


Сходни връзки

7-мата Азиатско-европейска среща на върха | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди