изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:31 EEST
ВЯРВАМ, ЧЕ ЖЕНИТЕ, С КОИТО РАБОТЯ, ЩЕ СТАНАТ ПРЕКРАСНИ МАЙКИ    
Интервюта

Психологът Камелия Калчева - пред НДТ

 

- Г-жо Калчева, в Добрич преди около месец започна работата на група по Националната програма за социално и психологическо адаптиране на двойки с репродуктивни проблеми на фондация "Искам бебе". Бихте ли разказали как бе сформирана групата, имаше ли интерес? Какви жени са включени в нея?



- В групата са включени жени, които желаят да имат деца и които вярват, че това ще стане. Тази група бе сформирана със съдействието на акушер-гинеколози от града, които приеха идеята за психологическа  и психотерапевтична помощ позитивно и  насочиха свои пациентки -  дами, които я желаят и търсят.

 

- Как протича работата в групата, какви прийоми използвате като психолог?

 

- Групата се събира веднъж на две седмици в рамките на един ден. Основният метод на работа е психодраматичният - аз съм психодрама-терапевт. Това е групов метод на психотерапия, способстващ решаването на проблеми и въпроси от личностно естество. В рамките на психодрамата  чрез използването на  различни техники  може да се поставя дълбинно психоаналитичен, поведенческо–терапевтичен и социометричен акцент.  Особеност на този метод е, че се работи с конфликти или проблемни ситуации, а също с желания и надежди, като важен елемент e освобождаване на потискано и натрупано афективно съдържание чрез експресия в цялостното действие. Един от добрите варианти е достигането на действен инсайт, който може да бъде под формата или на моментен проблясък от разбиране, или на продължителен процес, на постепенно и последователно себеразбиране и комуникиране със себе си.

 

- При каква част от жените, с които работите, проблемът е по-скоро психологически? 

 

- Винаги преди един проблем да придобие своето физическо измерение, има своите мисловни предпоставки. За да продължи човек успешно напред, трябва да промени начина си на мислене, отношението към себе си и да се стреми към вътрешна хармония и равновесие. Тогава всичко си идва на мястото...

 

- Какво споделят жените - срещат ли подкрепа от близките си, от съпрузите си? А как другите хора, с които общуват, гледат на проблема им?

 

- Работата в групата изисква конфиденциалност относно личните преживявания на участващите. Този Ви въпрос  предпоставя задаването на други въпроси -  защо в България в последно време има толкова много двойки с репродуктивни проблеми? Каква е нагласата на обществото, продиктувана от народопсихологията в тази посока? Какво прави държавата, за да подпомага семействата, желаещи да имат деца? Какви закони  действат в настоящия момент в тази посока?

 

- Има ли включени и съпрузи в групата и въобще - до колко те приемат психологическата работа за решаване на проблема в семейството им?

 

- В групата участват само дами, но  всъщност се работи индиректно с двойката.  Жените са интуитивни, чувствителни, освободени и желаещи да получат помощ. Щастлива съм, че мога да работя с толкова приятни хора и давам всичко от себе си, за да им бъда полезна. Вярвам, че всяка от тях скоро ще стане прекрасна майка...

 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

Снимка Любен ЖЕЛЯЗКОВ

 


Сходни връзки

ВЯРВАМ, ЧЕ ЖЕНИТЕ, С КОИТО РАБОТЯ, ЩЕ СТАНАТ ПРЕКРАСНИ МАЙКИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ВЯРВАМ, ЧЕ ЖЕНИТЕ, С КОИТО РАБОТЯ, ЩЕ СТАНАТ ПРЕКРАСНИ МАЙКИ
Автор: Anonymous да 2008-10-29 @ 15:39 EET
Moge bi tryabva da se vklju4a v grupa ta ti.Po kraj tezi razpravii za apartamenta izgivyavam veroyatno strahova nevroza.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди