изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:26 EEST
ВЯРВАМ, ЧЕ ЖЕНИТЕ, С КОИТО РАБОТЯ, ЩЕ СТАНАТ ПРЕКРАСНИ МАЙКИ    
ЗдравеПсихологът Камелия Калчева - пред НДТ

- Г-жо Калчева, в Добрич преди около месец започна работата на група по Националната програма за социално и психологическо адаптиране на двойки с репродуктивни проблеми на фондация "Искам бебе". Бихте ли разказали как бе сформирана групата, имаше ли интерес? Какви жени са включени в нея?
- В групата са включени жени, които желаят да имат деца и които вярват, че това ще стане. Тази група бе сформирана със съдействието на акушер-гинеколози от града, които приеха идеята за психологическа  и психотерапевтична помощ позитивно и  насочиха свои пациентки -  дами, които я желаят и търсят.
- Как протича работата в групата, какви прийоми използвате като психолог?
- Групата се събира веднъж на две седмици в рамките на един ден. Основният метод на работа е психодраматичният - аз съм психодрама-терапевт. Това е групов метод на психотерапия, способстващ решаването на проблеми и въпроси от личностно естество. В рамките на психодрамата  чрез използването на  различни техники  може да се поставя дълбинно психоаналитичен, поведенческо–терапевтичен и социометричен акцент.  Особеност на този метод е, че се работи с конфликти или проблемни ситуации, а също с желания и надежди, като важен елемент e освобождаване на потискано и натрупано афективно съдържание чрез експресия в цялостното действие. Един от добрите варианти е достигането на действен инсайт, който може да бъде под формата или на моментен проблясък от разбиране, или на продължителен процес, на постепенно и последователно себеразбиране и комуникиране със себе си.
- При каква част от жените, с които работите, проблемът е по-скоро психологически? 
- Винаги преди един проблем да придобие своето физическо измерение, има своите мисловни предпоставки. За да продължи човек успешно напред, трябва да промени начина си на мислене, отношението към себе си и да се стреми към вътрешна хармония и равновесие. Тогава всичко си идва на мястото...
- Какво споделят жените - срещат ли подкрепа от близките си, от съпрузите си? А как другите хора, с които общуват, гледат на проблема им?
- Работата в групата изисква конфиденциалност относно личните преживявания на участващите. Този Ви въпрос  предпоставя задаването на други въпроси -  защо в България в последно време има толкова много двойки с репродуктивни проблеми? Каква е нагласата на обществото, продиктувана от народопсихологията в тази посока? Какво прави държавата, за да подпомага семействата, желаещи да имат деца? Какви закони  действат в настоящия момент в тази посока?
- Има ли включени и съпрузи в групата и въобще - до колко те приемат психологическата работа за решаване на проблема в семейството им?
- В групата участват само дами, но  всъщност се работи индиректно с двойката.  Жените са интуитивни, чувствителни, освободени и желаещи да получат помощ. Щастлива съм, че мога да работя с толкова приятни хора и давам всичко от себе си, за да им бъда полезна. Вярвам, че всяка от тях скоро ще стане прекрасна майка...

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

ВЯРВАМ, ЧЕ ЖЕНИТЕ, С КОИТО РАБОТЯ, ЩЕ СТАНАТ ПРЕКРАСНИ МАЙКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди