изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:37 EEST
Вадим лични карти и шофьорски книжки с биометрия    
Парламент
Новата концепция за българските документи за самоличност е биометрични данни да има не само в международните паспорти, но и във всички останали документи.


Това съобщи вътрешният министър Михаил Миков пред журналисти, предаде БГНЕС. Той обясни, че е открита нова процедура за избор на изпълнител на новите документи и са поканени същите шест фирми, които участваха в предишния конкурс за изработка на нови международни паспорти.
"Така сме подредили графика, че до първите месеци на 2009 година да има избран изпълнител", заяви Миков. Той уточни, че смяната на старите лични карти и шофьорски книжки ще става постепенно, когато изтекат сроковете на старите.
Изискването за наличие на биометрични данни в документите за самоличност влиза постепенно в целия Европейски съюз от 1 януари 2009 г. Ще бъде създадена и национална система за биометрия. Според Миков в техническите задания за новите български документи за самоличност се постигат най-високите критерии за сигурност и това ще направи родните лични карти, шофьорски книжки и паспорти едни от най-добре защитените срещу фалшификация.
Ще поставя на дискусия в Народното събрание използването на лични данни на пътниците от гражданските полети в борбата с тероризма и организираната престъпност, съобщи още Михаил Миков, който е участвал в обсъждането по темата в Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС. Министърът отбеляза, че дискусиите в Европа доколко и докъде да се използват данните, събирани от въздухоплавателните компании за пътниците в борбата с тероризма и организираната престъпност, вече са на дневен ред в повечето европейски страни. Има се предвид събиране на данни, достъпни два дни преди полетите и оформяне на досиета с информация непосредствено след излитането, като информацията се използва в борбата с тероризма и с организираната престъпност поясни министър Миков, цитиран от БТА.  dir.bg
 


Сходни връзки

Вадим лични карти и шофьорски книжки с биометрия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди