изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:02 EEST
ДОС даде седем дни срок на СУ „Св. Климент Охридски” да изясни границите на Ботаническата градина    
Ред и сигурност Добричкият окръжен съд даде 7 дни срок на СУ „Св. Климент Охридски” да изправи исковите молби, с които настоява Министерството на културата и ДКИ Културен център Двореца да бъдат осъдени да му предадат право на ползване на  61 450 кв. м и владението на 120 273,83 кв. м на територията на Ботаническата градина в Балчик.

      Ищецът трябва да посочи конкретните граници на дендрологичната си колекция, за чието право на управление претендира, по действащ кадастрален или градоустройствен план. Разпореждането на Добричкия окръжен съд е във връзка с указания, дадени от Върховния касационен съд. Ако то не бъде изпълнено, делото трябва да бъде прекратено.

Претенцията на СУ „Св. Климент Охридски” срещу Министерството на културата и ДКИ КЦ Двореца за правото на управление върху терена в Балчик тръгва през 2002 в Балчишкия районен съд. Той осъжда през 2005 г. Министерството на културата и ДКИ КЦ Двореца да предадат владението върху правото на управление на имот, който включва стопански двор, съоръжения – оранжерии и допълнителни площи. През май 2007 г. Добричкият окръжен съд изцяло отменя решението на първоинстанционния съд и отхвърля исковете на СУ „Св. Климент Охридски”. На 23.07.2008 г. Върховният касационен съд отменя решението на въззивната инстанция с мотива, че предметът на исковете не е бил очертан в две искови молби на СУ „Св. Климент Охридски”. Според върховните съдии процесните имоти са останали неиндивидуализирани, защото исковете се аргументират с две заповеди на Областния управител на Добрич от 2000 г., които не съдържат описание на терена с дендрологичната колекция на университета. Върховният съд връща спора за ново разглеждане в Добричкия окръжен съд. 

На заседанието днес процесуалният представител на ДКИ КЦ Двореца поиска делото да бъде спряно до решаването на друго дело във Върховния административен съд срещу решение №564/28.08.2008 г., с което Министерският съвет „Отнема от Министерството на културата – Държавен културен институт – културен център „Двореца” гр. Балчик и от Софийски университет „Св. Климент Охридски” правото на управление върху недвижим имот със статут на паметник на културата с категория „национално значение”, защитена територия с площ от 196 048 кв. м съгласно Акт за публична държавна собственост.

Добричкият окръжен съд ще се произнесе по искането за спиране на делото на  следващото заседание на 25.11.2008 г.

 

27.10.2008 г.                                   Пресслужба Добрички окръжен съд

 

СНИМКИ ОТ ДВОРЕЦА И БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА

 


Сходни връзки

ДОС даде седем дни срок на СУ „Св. Климент Охридски” да изясни границите на Ботаническата градина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди