изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:31 EEST
УЧИТЕЛ ГОНИ ОТ ЧАС УЧЕНИК ЗАРАДИ ДОМАШНО    
ОбразованиеПреподавателят по български език се почувствал обиден в качеството му на длъжностно лице. И днес явно учат децата, че свободата да изкажеш открито лично мнение е престъпление

Напрежение разбуни духовете в СОУ "П.Р. Славейков". Прецедент между учителя по български език и литература Георги Коновски и 12-класникът Боян Желязков е причината за проверка, която директорът на школото Георги Георгиев започва в целия клас с цел установяване на истината. Историята е следната - Г. Коновски задал тема "Лечение с чук и/или баене", по която учениците трябвало да разсъждават писмено във форума scz.bulboard.com. за домашно. Изненадата дошла на следващия ден, когато влизайки в час, Боян Желязков бил посрещнат от Г. Коновски с думите: "Простак, няма да влизаш в час без родители". Причина за това отношение е било домашното на ученика, в което той пише следното: "Напълно съм съгласен с Deizi_Lang! Тази година се убеждавам как дребния даскал, който целия си живот е отдал в образователната система и как е изгнил и той в нея, как този същият малкият, бедният, мизерният гледа да създаде колкото се може повече трудности, да спъва, да обижда работата, достойнството и желанието за успех на ученика. На ученика, тръгнал по пътя да се бори с живота, с желание да го пребори, да върви напред. Не знам дали това е избиване на личностни комплекси, но страшно много ме кара да се замисля и да ме убеждава да не стана учител. Противно е! Жалко е! Но е истина.".
Пред репортер на вестника зрелостикът заяви: "Изгони ме от час, като заяви, че пиша простащини във форума и да не влизам в час без родител. Беше изнервен. А всъщност това е форум, който преподавателят ни по български, който ни преподава и радио- и телевизионна журналистика, културология и оперативна журналистика, е създал. Той е негов администратор и там ни задава теми, които ние да коментираме, след което в час ги обсъждаме и ни пише оценки".
На въпрос на медията защо е изгонил ученика от час Г. Коновски каза: "Този ученик допреди 3 години беше звезда, но е едно разглезено хлапе. Ако един пикльо ми каже такова нещо на улицата, ще му забия шамар. Тъй като не мога да го ударя, го изгоних от час. Направих справка и с юристи - по чл. 148, ал.3 от Наказателния кодекс ученикът е подсъден, защото този член визира обида на длъжностно лице. Ние, учителите сме длъжностни лица, които провеждаме политиката на образование в държавата". Коновски допълни още, че форумът е напълно официален.
Родителите на Боян вчера подадоха жалба до директора на училището Георги Георгиев, в която изразяват притеснението си, че учителят е търсил лоби в своя подкрепа сред колегите си срещу сина им и настояват да бъдат взети мерки. За НДТ директорът на училището Г. Георгиев заяви категорично: "Не е правилна постъпката на преподавателя, че е изгонил ученика от час и това не е начин да бъде решен проблемът, защото според мен има такъв. За това на Г. Коновски ще му бъде наложено административно наказание. В последните три години точно този ученик работеше много добре именно с този преподавател и дори самият преподавател го сочеше като един от добрите си възпитаници. Случаят ще бъде обстойно проверен и ще бъдат взети мерки".
Не става ясно защо е тази емоционална реакция на Г. Коновски, който явно може би е се е припознал в домашното на Боян Желязков персонално. От друга страна защо, ако провокира учениците си да изказват свободно собствено мнение, то после ги гони от час... Интересен е и фактът, че на мнения, писани във форуми се пишат оценки.
Потърсихме ръководителя на образователния инспекторат Рина Иванова с въпроса - редно ли е да бъде оценяван един ученик по мнение във форум във виртуалното пространство? "Не е забранено, но не е разрешено. Това може да се прави само, ако е специално създаден форум, който да се ползва от определена група, както има такива електронни дневници. Но, ако се касае за обществено достъпен, то тогава в никакъв случай не е редно да бъдат поставяни оценки" - каза Р. Иванова.
Явно част от учителите не могат да приемат, че младото поколение, което расте, не разсъждава и не мери с аршините на по-старото поколение. То пък от своя страна, въпреки всички приказки за демокрация, продължава да работи по максимата "Покорна главица, сабя не е сече" и хем е по новому - провокира децата да изразят свободно мнение и да имат такова по даден проблем, хем после, като не им се хареса, защото е различно - режат главицата.
 


Сходни връзки

УЧИТЕЛ ГОНИ ОТ ЧАС УЧЕНИК ЗАРАДИ ДОМАШНО | 14 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
УЧИТЕЛ ГОНИ ОТ ЧАС УЧЕНИК ЗАРАДИ ДОМАШНО
Автор: Anonymous да 2008-10-28 @ 19:47 EET
Защо не се даде гласност на предходните жалби срещу г-н Коновски и не се направи анкета сред ученицита, за да се разкрие истината докрай. В училището отдавна всички знаят, че учителят е арогантен и проявява поведение недостойно за един учител!
УЧИТЕЛ ГОНИ ОТ ЧАС УЧЕНИК ЗАРАДИ ДОМАШНО
Автор: Anonymous да 2008-10-28 @ 21:09 EET

Защо все учителите са ви виновни??? Значи едно недоносче може да обижда учителя си?

А родителите  "горките", все дечицата им са прави???

"То" е в училище няколко години, но цял живот неговите защитници- мама и тате- ще му сърбат попарата.

Бил добър ученик?! Чудесно, но не е добър човек. А ако учителят го беше обидил така? Пак той щеше да е виновен! Така е в днешното училище, за съжаление!

А директорът- какво? Пак ще целуваме з.....ци на родители, защото един ученик е 1000 или 2000 лева!!!

УЧИТЕЛ ГОНИ ОТ ЧАС УЧЕНИК ЗАРАДИ ДОМАШНО
Автор: Anonymous да 2008-10-29 @ 09:33 EET
А? Прди малко, когато четох тук, имаше още мнения. И то съвсем не приятни за вестника. Цензура!
УЧИТЕЛ ГОНИ ОТ ЧАС УЧЕНИК ЗАРАДИ ДОМАШНО
Автор: Anonymous да 2008-10-29 @ 09:46 EET

Бяха написани лично от Вас от компютъра Ви 77.85.230.52

УЧИТЕЛ ГОНИ ОТ ЧАС УЧЕНИК ЗАРАДИ ДОМАШНО
Автор: Anonymous да 2008-10-29 @ 09:47 EET

аз съм ученичка от първия випуск на г-н Коновски в СОУ "П. Р. Славейков". Бяхме първият му клас и като наш класен ръководител и до днес му се възхищаваме и като го срещнем се отнасяме с него с голямо уважение. Той е човек с много висок интелектуален потенциал. Изключително добър литератор и до днес сме не негови ученици, а негови приятели. Аз съм юрист и не като такъв изразявам мнение, че според неписаните закони /тъй като писаните са с много и противоречиви тълкувания/, учителя следва да се почита. В никакъв случай не оправдавам думите  на един младеж /сигурно високо интелигентен, но със самочувствие което много ще му пречи в живота/, да обижда с такъв арогантен език учителя, който и да е той. Държавата ни постави учителите в много унизително положение. Борейки се със всички несгоди -лични, професионални и житейски, учителите са натоварени и с огромното бреме да изграждат у децата ни морални ценности /освен да преподават учебния материал/. Родителите , обаче нито с личния си пример, нито с начина си на общуване не допринасят с нищо в помощ на това, което учителя се опитва да изгради у децата им. Те-родителите, обаче стават много дейни и заинтересовани, когато разберат, че учителя  се е обърнал остро или е изгонил детето им.

Не считам, че в момента директорите на училища, инспекторати и т.н. следва да стоят в неутрална позиция, а следва да защитят учителя, защото те също са или са били учители, а и никой не знае докога ще останат само администратори.

Господин Коновски, ние - Вашите ученици от първия ви випуск /на който бяхте класен ръководител/ в СОУ "П.Р. Славейков" сме с Вас. Уважаваме Ви дълбоко и ви пожелаваме да сте още много дълго жив и здрав.

 

УЧИТЕЛ ГОНИ ОТ ЧАС УЧЕНИК ЗАРАДИ ДОМАШНО
Автор: Anonymous да 2008-10-29 @ 13:34 EET

Писах най-напред на отговора, защото тук има много, много да се пише. Но се отказах, за да не ме цензурират и мен. Извинете, драги журналисти, но вие наистина сте прекалено субективни и некоректни. Криете нанесените обиди, приписвате думи, правите твърде своеволни екскурзии. И защо не казвате тук, че става дума за ваш човек? Та това променя много ситуацията.

 Защото знам от жена ми - учителка е - колко много ученици се гонят, въпреки че уж е забранено. А вие фиксирате върху един - вашият човек. Непочтено е!  

УЧИТЕЛ ГОНИ ОТ ЧАС УЧЕНИК ЗАРАДИ ДОМАШНО
Автор: Anonymous да 2008-10-29 @ 19:30 EET
В този случаи учителя Г.Коновски има пълното право да изгони ученика , тъи като ученика е постъпил доста подло.Напада наи-добрия си учител и то не къде да е а в училищния форум,само и само за да се прави на голям.Самият ученик все още не е пораснал,дори директора му намекна че е разочарован от него , може и да е бил преди звезда но вече е залязал.Интересното е че баща му работи в вестника в които е публикувана тази нищожна статия, и тъи като вестника има слаб реитинг се опитва да си го дигне като използва името на Г.Коновски човек постигнал повече отколкото цялата им редакция взета накуп.Коновски е един от наи-добрите учители от целия град дори може би наи-добрият, просто някои хора му завиждат и за това го обиждат по този просташки начин.
УЧИТЕЛ ГОНИ ОТ ЧАС УЧЕНИК ЗАРАДИ ДОМАШНО
Автор: Anonymous да 2008-10-29 @ 21:12 EET

Искате да кажете, че е нормално Коновски да нарича учениците си тъпанари, пубертети, да обижда родителите? В такъв случа най-добре е тогава да не пращаме децата си да учат в това училище. При това колеги учители казват, че това дете е умно, добро и възпитано. Мислите, че енормално учител да си позволи да говори, че ще набие ученик? Питайте родителите дали са съгласни един или друг учител да бие децата им. Ами ато този учител посегне на твоето дете. Не видях от тези, които защитават този тип учители, да си напишат истинските имена и професии. 

Ако ученици четат тези нравоучения, нека вземат отношение има ли "дребни" учители и в тяхното училище. Щом ще я караме анонимно, нека не се страхуваме да чуем истината и на учениците за учителите.

УЧИТЕЛ ГОНИ ОТ ЧАС УЧЕНИК ЗАРАДИ ДОМАШНО
Автор: Anonymous да 2008-10-29 @ 22:24 EET

Уж живеем в демократична държава, където свободата на словото е на почит. Всеки има правото да си изразява мнението, а още повече, когато това му е поставено за задача според статията. Неразбираема е реакцията на учителя, който все пак преподава предмети като културология и журналистика. Най - малкото това не е начина, от позицията на учител, на по - възрастен, на сериозна и утвърдена личност. Може би един диалог би решил много по - лесно създалата се ситуация. Учителите, като такива трябва да тежат на мястото си и да показват на учащите, достойно поведение. Но най - лошото е че това не е единственият ученик изгонен от час, това е практика - лесна и приемлива. И това ли е мечтаното училище? В това, което искаме да учат децата ни? Днешното училище има много пропуски и то фатални. Има и безброй други такива ситуации, които трябва да ни говорят много, а именно, че в тази система има проблем и той е явен и се нуждае от решение.

УЧИТЕЛ ГОНИ ОТ ЧАС УЧЕНИК ЗАРАДИ ДОМАШНО
Автор: Anonymous да 2008-10-29 @ 23:03 EET

Този случай трябва да се провери от регионалния инспекторат на образованието

УЧИТЕЛ ГОНИ ОТ ЧАС УЧЕНИК ЗАРАДИ ДОМАШНО
Автор: Anonymous да 2008-10-30 @ 09:06 EET
Вие, хора, от редакцията и някои от коментиралите, явно не помните какво е било училището преди 89 година и какви мерки са се взимали срещу некоректните (използвам тази дума нарочно) ученици. Да, знам, че днес живеем в демокрация! Живеем в свободна страна със свобода на словото и т.н. и т.н. НО, слагам едно голямо НО - каква е тази свобода, каква е тази демокрация, когато учениците обиждат откровено учителите си и заядливо ПИШАТ, не говорят очи-в-очи, а ПИШАТ колко "дребни" са учителите и какво ли още не... Филмът на БТВ "На учителят с любов" може и да Ви покаже, драги "бранители на невинното момченце", в какви условия работят повечето учители и как нищо не могат да направят на тези ученици, които знаят как да изпозлват заплахите "Родителите ми!". Възмутена съм от Вас! Възмутена съм и от гордостта, с която парадира господин Дуков. Възмутена съм от цялата тази помия, която изливате върху един учител, който смея да твърдя е един от много малкото, които наистина използва нетрадиционни методи, но който не само УЧИ учениците, но и ги ПРАВИ ЛИЧНОСТИ!
4 години господин Георги Коновски ми е преподавал - през тези 4 години и аз съм получавала двойки от него, и аз съм била гонена от час, и мен ме е гонил с дневника, и на мен ми е опъвал косата! И преди някой да скочи и да започне да гони с косата Коновски, бързам да кажа, че по един или друг начин аз съм си заслужила тези "наказания" - слагам кавички, защото това не са наказания за мен - това е урок - да слушам в час, а не да си говоря, да се изразявам правилно, да се държа "на положение", ако щете. И въпреки че бях, смея да твърдя, една от най-добрите му ученички, той и на мен е правил забележки и мен ме е карал да пиша домашни - колкото и да Ви се струва невероятно. И да, и моето самочувствие на едва ли не завършила е свалял на едно нормално равнище (въпреки че аз никога не съм била от бързащите да завършат), защото си ученик до момента, в който си вземеш дипломата - не когато станеш 12 клас, не когато ти мине бала и определено не, когато демонстрираш неуязвимостта на един зрял (зрял???) човек.
Боян ми е приятел - винаги бих застанала зад гърба му, ако е прав, но лично за мен е прекрачил една граница, която се приближава по-скоро до яда, злобата и обидата, отколкото до свободното мение. Защото всеки има право да изказва мнението си, но не и да накърнява достойнството на другите! Пише го в Конституцията на демократичната ни страна. Отворете и проверете, драги "журналисти".
Първият ми стаж като млад журналист от "Славейков" беше точно във Вашата редакция. И в момента искрено съжалявам, че съм имала желанието да се уча от Вас! (Не че научих нещо полезно) Срамувам се, че някой ден ще трябва да Ви нарека "колеги"!
В момента уча журналистика в Софийски университет "Свети Климент Охридки" и то благодарение на човека, когото хулите без да Ви мигне окото. И  чието ниво никога няма да стигнете. 

Марина Новачева

УЧИТЕЛ ГОНИ ОТ ЧАС УЧЕНИК ЗАРАДИ ДОМАШНО
Автор: Anonymous да 2008-10-30 @ 12:11 EET
Боянчо го познавам от доста време, честно да ви кажа голяма разлика от предишните години няма..;) Едно, че прекалено много се лигави, второ, че му е голямо самочуствието..От какво не се знае;) А и Боян не за пръв път спори с учител, само такъв случай не се беше случвало. Ама така е, малкото вестниче иска голям рейтинг:Р
УЧИТЕЛ ГОНИ ОТ ЧАС УЧЕНИК ЗАРАДИ ДОМАШНО
Автор: Anonymous да 2008-10-30 @ 15:37 EET
При тази неграмотност на учениците браво на Коновски.Задължението на ученика е да си пише домашните.
УЧИТЕЛ ГОНИ ОТ ЧАС УЧЕНИК ЗАРАДИ ДОМАШНО
Автор: Anonymous да 2017-05-08 @ 16:18 EEST
Радвам се, че попаднах на тази статия, за някой есе, за други оплакване...един ден ще разберете колко прав е бил Вашият учител!
Г-н Коновски ми беше класен преди около 28 години, по спомени випуск 89-90 г., ТРЯБВА да Ви кажа, че е уникален преподавател, строг, НО СПРАВЕДЛИВ, методика та на преподаване е правилна, сега се чувствате "унизени", но като мине лудетината на пубертета, буйната младост... с гордост ще заявявате, че е бил Ваш учител!
Георги Недков


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди