изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:02 EEST
Скандал в Албания! Семейството на Бериша замесено в търговия с органи    
По света

Участието на лидерите от бившата Армия за освобождение на Косово /АОК/ в тръговия с човешки органи и хора от Косово в Албания е ставало с помощта на семейството на албанския премиер Сали Бериша.



За първи път този проблем, за търговия с човешки органи, бе повдигнат в книгата на бившия главен прокурор на Международния трибунал за военни престъпления в Хага Карла дел Понте. Трибуналът в Хага има информация, че държавният връх на Албания е давал убежище на лидерите на АОК по време на конфликта в Косово.

От документите става ясно, че има очевидци, които могат да потвърдят, че Рамуш Харадинай /един от лидерите на АОК, бел.ред./ е организирал прехвърлянето на сърби от Косово в Албания след приключването на военните сблъсъци в областта. Сърбите са били затворени в изоставена мина в местността Крум край косовско-албанската граница.

"Много е важно да бъде извършено пълно разследване на този проблем. Това не е необходимо само за международното право, не е важно само за самите сърби, това е от голямо значение и за самите косовски албанци, които трябва да знаят какви са техните лидери. Ако тези лидери са военнопрестъпници, тогава те няма как да изграждат демократични институции в страната", казва известният албански публицист и дисидент Фатос Любоня.

"Ние знаехме, че има хора, които се прехвърлят от Косово в Албания и че там има нелегални затвори на мястото, където на времето бяха лагерите за бежанците от Косово. Ние обаче никога не получихме информация и данни дали това нещо е проверено и кои са хората, които са били прехвърлени там. Никога не сме получавали списък с имената на лицата, които са били прехвърлени в Албания", казва от своя страна Верица Томанович от Сдружението на безследно изчезналите в Косово.

"Когато се говори за екзекуцията на неалбанци в северната част на Албания, трябва да се каже, че това е извършено от хора, които не са били албански граждани. Това е правено от членове на АОК и това е най-важното в случая", казва от своя страна говорителят на Трибунала за военни престъпления Бруно Векарич.

Според Б92 в село Вичин дол, край Тропоя, в северната част на Косово, през месец април 1998 година е пристигнало ръководството на АОК. Те са били настанени в къщата на семейството на албанския премиер Сали Бериша. Посрещането е било организирано от Сулейман Бериша. Там е била извършвана цялата организация и координация с тогавашния посланик на Косово в Тирана. В т.н. "Жълта къща", за която пише в книгата си Карла дел Понте, е била организирана търговията с органи от неалбански лица.

Според Международния червен кръст на територията на Косово като безследно изчезнали се водят около две хиляди души. Разследвайки престъпленията, извършени от Армията за освобождение на Косово срещу сърбите и останалите етнически общности, прокуратурата на Трибунала в Хага е стигнала до информацията, че на безследно изчезналите през 1999 г. в Косово са били извадени бъбреците и други органи, които са били контрабандирани и продавани на чужди клиники, пише Карла дел Понте в книгата си "Лов".

Жертвите са били отвлечени "вероятно след бомбардировките на НАТО, когато в Косово вече бяха международните мироопазващи сили". В операцията по контрабандирането на органи активно са участвали "дори и високопоставени членове на АОК", твръди още Дел Понте.

Според нея през лятото на 1999 г. косовските албанци с камиони са прехвърлили около 300 отвлечени неалбанци в лагери като тези Кукеш и Тропоя. Младите и жизнените затворници са били прехвърлени след медицински преглед в арестите в Бурел и околността. Групата отвлечени са били затворени в "Жълта къща", на около 20 км от града. В една стая, която е служела за операционна зала, хирурзи са вадели органи от жертвите.

През летище Ринас край Тирана органите са били експедирани за хирургични клиники в чужбина за клиенти, които са заплащали за тях. След изваждането на единия бъбрек, жертвите отново са били затваряни в същата барака, където са чакали да ги убият заради "други жизнено важни органи". Сред затворниците е имало и жени от Косово, от Албания, Русия и от бившите югославски републики.

actualno.com

 


Сходни връзки

Скандал в Албания! Семейството на Бериша замесено в търговия с органи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди