изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 10:03 EEST
“Таймс”: Лекарите създадоха изкуствено сърце    
По света Лондон. Френските лекари успяха да създадат изкуствено сърце, което бие като истинско, съобщава британският вестник “Таймс”.  Присаждането на имплантанта, който до момента няма свой аналог, ще започне до три години.

Това може да даде шанс да бъде удължен живота на болни от сърдечносъдови заболявания. Устройството, използващо електронни сензори за регулиране на сърдечния ритъм и потока на кръвта, е създадено от френския кардиохирург Ален Карпентер и група инженери на “Еърбъс”. Създателите на изобретението твърдят, че направените на “протезата” кардиограми са идентични с кардиограмите на човешкото сърце.
Агенция "Фокус"

Създадоха уникално изкуствено сърце

Италиански учени създадоха изкуствено сърце с гладка титанова повърхност, голямо колкото юмрук и с мотор от неръждаема стомана. Уникалният апарат бе имплантиран в организма на човек, съобщи ИТАР-ТАСС.

Операцията успешно е извършена в Германия, в кардиологичния център Бохум на 68-годишен пациент, страдащ от опасна форма на остра сърдечна недостатъчност. Изкуственото сърце е резултат от продължителна изследователска работа и представлява голяма стъпка напред: след завършване на експерименталния стадий от специалисти в Италия сега започва внедряването на апарата в практическата кардиохирургия.


Новият международен етап на отработка на модела на изкуствено сърце ще продължи две години. В него участват два френски медицински центъра и четири италиански. От операцията в Германия са изминали две седмици и едва сега, убедили се в доброто състояние на болния, учените оповестиха новината пред медицинската общественост.


Достойнството на апарата е възможността той да бъде използван за окончателното решаване на проблема - то враства в организма на болния, който отхвърля чуждото живо сърце.

Ако редовно се зарежда батерията на апарата, той може да функционира неограничено време. На експериментален стадий всяко изкуствено сърце ще струва от 60 000 до 70 000 евро. actualno.com/31 Март 2007 г.

 


Сходни връзки

“Таймс”: Лекарите създадоха изкуствено сърце | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди