изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 04:27 EEST
Хиляди разгневени мъже и жени погнаха Димитров    
Новини Повече от хиляда металурзи от "Кремиковци" окупираха сградата на Министерството на икономиката и енергетиката. Кордон от полицаи охранява входа на министерството, предаде БТА.

Протестиращите се срещнаха със зам.-министър Нина Радева, но очакват да се срещнат и с министър Петър Димитров, за да му връчат протестна декларация. Водещите протеста синдикални лидери на комбината заявиха, че протестът пред министерството ще продължи, докато не се срещнат с министъра, който се очаква в ранния следобед, когато се завръща от посещение в Тунис.
Ако не дойде министърът, ще искаме оставката му и ще го гоним до дупка, закани се лидерът на КТ „Подкрепа“ в завода Людмил Павлов, цитиран от БГНЕС.
Синдикатите настояват държавата да осигури 40 млн. лева кредит за суровини за комбината, заяви пред протестиращите лидерът на КНСБ в комбината Васил Яначков.
В декларацията на металурзите се настоява министър Петър Димитров да подаде оставка, ако не е в състояние да вземе спешни мерки за спасяването на завода като цяло и да съдейства за запазването му в работещо състояние до неговата продажба.
Металурзите искат гаранции за осигуряване на нормално производство от страна на НЕК, "Булгаргаз" и БДЖ, спешно намиране на варианти за привличане на нови и надеждни инвеститори, които да оперират в комбината до продажбата му в неговата технологична цялост.
Друго искане е за незабавна среща с оперативното ръководство на комбината, синдиците и синдикатите за взимане на спешни мерки за извеждане на "Кремиковци" от кризата. Металурзите настояват министерството и правителството да излязат с ясна и категорична позиция за бъдещето на дружеството и на работещите в него.
Краят на комбината е краят на една стара технология. Така депутатът от БСП Петър Кънев определи фалита на металургичния гигант пред bTV, цитиран от БГНЕС. Десет години държавата се опитва да възстанови тези мощности, но все попадаше на мошеници. Един от последните дойде със 700 милиона, а се отиде с 2,3 милиарда дългове, отбеляза червеният депутат. Но всичко си идва по местата, не можем всички ние да плащаме тока и газа, които "Кремиковци" харчи. Само за ден, неплатеният ток на комбината е 1,5 милиона, а газа струва 240 хил. лева, посочи Петър Кънев и добави, че за съжаление 6000 души остават без работа и още няколко десетки хиляди в свързаните с "Кремиковци" фирми. dir.bg

 

 


Сходни връзки

Хиляди разгневени мъже и жени погнаха Димитров | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди