изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:36 EEST
Млекарите оставиха ковчег пред Цветанов    
Земеделие
До края на годината ще бъдат изплатени 60 млн. лева за подпомагане на млечното животновъдство. Това съобщи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, след като фермерите отново се надигнаха на бунт и протестираха повече от 5 часа пред сградата на министерството, скандирайки: "Оставка!".


Заедно с 64 -те млн. лева, отпуснати за сектора от началото на годината, държавната помощ става общо 120 млн. лева, каза министърът, цитиран от БТА. Плащането трябва да се осъществи от 1-ви до 15-ти декември т. г. и според предвижданите промени в Закона за земеделските производители ще бъде освен за единица площ и за брой животно. 85 евро субсидия на брой животно ще получи всеки фермер, уточни министър Цветанов. За едрия рогат добитък предвидената помощ е от 14 до 17 евро за животно.
Според новата формула за държавно подпомагане, съобразена с изискванията на ЕС, фермерите ще получат по 22,80 евро на тон мляко квотна субсидия при среден млеконадой от 3600 литра, съобщи зам.-министър Светла Бъчварова. Така една средно голяма ферма с около 100 животни ще получи 17 хил. лв. субсидия.
Министър Цветанов удовлетвори искането на протестиращите и слезе на разговор с тях. Той представи новите мерки, които ще бъдат предприети за подпомагане на сектора, които митингуващите приеха с одобрение. 15 представители на млекопроизводителите ще се срещнат утре в 9 часа с министъра на земеделието и храните в сградата на ведомството. На входа на министерството остана да стои символичният ковчег, който млекопроизводителите донесоха, за да демонстрират състоянието на животновъдния сектор.
Фермерите подновиха протестите си днес в 12 часа на обед пред земеделското министерство. Разгневени от отказа на земеделския министър да дойде при тях, те блокираха в ранния следобед бул. "Христо Ботев", сядайки на пътното платно. Преди това Валери Цветанов покани представителите на Асоциацията на млекопроизводителите - организатор на протеста, на разговор във ведомството, но фермерите отказаха, предаде БТА. "Не сме дошли тук да пием кафе с министъра, а да си свършим работата", коментира председателят на асоциацията Андриян Цаконски.
Настроението на митингуващи подгряваше многочислен духов оркестър. Този път в атракциите на фермери влязоха в ход две печки на дърва, на които пекоха мекици. При предишните протести носега глави на добичета и одрани кожи, или идваха с жив добитък.
Пътната блокада на бул. "Хр. Ботев" доведе до поредното 24-часово задържане на Цаконски, този път в 6 РПУ. Причината за задържането му е, че като организатор на протеста на млекопроизводителите не е предприел необходимите мерки за предотвратяването на блокадата на бул. “Хр. Ботев”, което е вид нарушение на обществения ред, съобщиха от МВР, предаде "Фокус". Дознатели ще трябва да преценят дали Цаконски е извършил престъпление или административно нарушение. Според представители на реда полицията е действала напълно според разпоредбите като е предупреждавала млекопроизводителите в продължение на 20 минути да освободят булеварда. dir.bg

 


Сходни връзки

Млекарите оставиха ковчег пред Цветанов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди