изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:50 EEST
Фермерите извоюваха по 4 ст./л мляко (ОБЗОР II)    
Земеделие София. Няколкостотин животновъди от цялата страна протестираха повече от пет часа днес пред земеделското министерство в столицата с искания за държавни помощи. Фермерите донесоха символичен ковчег, с който погребаха техния сектор. Част от атракциите бяха и две печки на дърва, стоварени пред сградата на ведомството, на които протестиращите си опекоха мекици за обяд. Стопаните доведоха и този път оркестър, за да им е весело.

Първоначално председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите в България Андриан Цаконски обясни пред журналисти, че фермерите нямали желание за среща със земеделския министър Валери Цветанов. В последствие обаче след многобройните викове за оставки, както на Цветанов и целия му кабинет, така и на цялото правителство, животновъдите все пак изразиха желание за среща с ресорния министър. Те го призоваха да слезе долу при тях, иначе заплашиха да влязат, щурмувайки сградата. Министърът така и не се появяваше, а напрежението се нагнетяваше все повече. Междувременно полицейският кордон пред министерството растеше. Представител на ведомството излезе и покани от името на министъра десет представители на животновъдите за преговори - те обаче отказаха. Силно изнервени от чакането на министъра стопаните решиха да блокират най-близкия булевард „Христо Ботев”. Те насядаха на пътното платно с викове „Оставка” и „Мафия”. Блокирани за близо част останаха десетки автомобили и превозни средства на градския транспорт.
***
В същото време земеделският министър Валери Цветанов прие в министерството няколко журналисти, за да обясни какво по-точно е свършило ведомството във връзка с исканията на фермерите, които протестират вече близо година. Цветанов заяви, че да бъде министър на земеделието не е детската му мечта, но не може да подаде оставка при положение, че вече са били предприели положителни и „правилни стъпки в областта на защитата на интересите на земеделците у нас”. Той декларира, че вече е готов точният вариант за подпомагането на фермерите, който отговарял на нормативната уредба на ЕК. Дори вчера пристигнало писмото, с което Брюксел утвърдил формата за подпомагане. Зам.-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова обясни, че стопаните ще получат по 22 евро на тон мляко според определената за всяко стопанство млечна квота, актуализирана последно през март тази година. Една средно голяма ферма от 100 крави при среден млеконадой от 3600 литра ще получи помощ от 17 000 лева, посочи за пример Бъчваров. Собствениците на дребен рогат добитък пък ще получат между 14 и 17 евро на глава животно, тъй като млечната им квота е прекалено малка. Равносметката обаче сочи, че стопаните ще получат помощ от около 4 ст. за литър краве качествено мляко ( а какво е известно техните искания са за 20 ст. ) По думите на Светла Бъчваров на практика обещаните 60 млн. лв. допълнителни държавни помощи за тази година ще бъдат разпределени по следния начин: 44 млн. лв. според млечната квота и 16 млн. лв. – на глава животно за дребния рогат добитък.На пресконференцията беше съобщено, че от следващата година трябва да заработи и идентификационната система, според която ще бъдат изплащани европейски средства за глава животно. Кабинетът на агроведомството се ангажира, че изплащането на помощта ще започне от началото на декември.
***
През това време на бул. „Христо Ботев” се стигна до сблъсъци между животновъдите и органите на реда, разказа фермерът от Стара Загора Кольо Колев, който е присъствал на случилото се. По думите му след като един час животновъдите са останали в седнало положение на пешеходната пътека и са отказали да се изместят от булеварда, блокирайки движението, органите на реда с палки и каски са избутали протестиращите. Полицията е призовавала животновъдите в продължение на 20 минути да се махнат, но те са отказали. При сблъсъка униформените са били близо 50 души. Те са избутали протестиращи и журналисти с всички сила, обясни Колев. Няма пострадали при сблъсъка. Задържан за 24 часа обаче е председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите в България Адриан Цаконски. Причината за задържането му е, че като организатор на протеста на млекопроизводителите не е предприел необходимите мерки за предотвратяването на блокадата на бул. “Христо Ботев”, което е вид нарушение на обществения ред. Дознатели ще трябва да преценят дали Цаконски е извършил престъпление или административно нарушение. Според представители на реда полицията е действала напълно според разпоредбите като е предупреждавала млекопроизводителите в продължение на 20 минути да освободят булеварда.Към 16.30 часа Валери Цветанов се престраши да слезе при фермерите, които продължиха с протеста си пред министерството. Силно притеснен министърът се опита да обясни на протестиращите какви помощи ще получат до края на годината. Информацията за помощ от 4 ст. за литър мляко предизвика недоволството им. След размяна на реплики, без да отговори на всички въпроси, които се чуваха от тълпата протестиращи, Цветанов влезе в сградата на МЗХ. Утре от 9 часа той покани 15 представители на протестиращите да се срещнат с него в министерството. На входа на министерството малко след 17.00 часа остана да стои символичният ковчег, с погребаното българско животновъдство, с който млекопроизводителите донесоха, за да демонстрират състоянието на сектора.
Галина ДИМОВА

Агенция "Фокус"

СДВР е предприело мерки за опазване на обществения ред по време на протеста на млекопроизводителите
29 октомври 2008 | 18:22 | Агенция "Фокус"
София. Ръководството на СДВР създаде необходимата организация за опазване на обществения ред в района на Министерството на земеделието и храните - съобщиха от пресцентъра на МВР. За действията на полицаите по време на протеста на млекопроизводителите от МВР заявяват още: Към 12 часа пред входа на министерството са се събрали протестиращи. От тях е излъчена контактна група за преговори. Към 14,15 часа група от няколкостотин протестиращи е блокирала движението на моторни превозни средства на бул. “Христо Ботев”, близо до кръстовището с ул. “Позитано”. Независимо от предприетите мерки преди и по време на протеста, нарушаването на реда не е преустановено своевременно. С намесата на полицейските сили нормалният ритъм на движение е възстановен.
Около 15,30 часа общественият ред е възстановен. Организаторът А.Ц. е задържан в Шесто РУ МВР. Сезирана е Софийска районна прокуратура, а на задържания е наложена полицейска мярка за неотклонение за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Андриан Цаконски е задържан за 24 часа в Шесто РПУ
29 октомври 2008 | 17:38 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите в България Андриан Цаконски е задържан в Шесто РПУ за 24 часа, съобщиха за Агенция “Фокус” от пресцентъра на МВР. Причината за задържането му е, че като организатор на протеста на млекопроизводителите не е предприел необходимите мерки за предотвратяването на блокадата на бул. “Хр. Ботев”, което е вид нарушение на обществения ред. Дознатели ще трябва да преценят дали Цаконски е извършил престъпление или административно нарушение. Според представители на реда полицията е действала напълно според разпоредбите като е предупреждавала млекопроизводителите в продължение на 20 минути да освободят булеварда.
Млекопроизводителите ще излъчат свои представители за предстояща утре в 9 часа среща с министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, която ще се проведе в сградата на ведомството.
Галина ДИМОВА

 


Сходни връзки

Фермерите извоюваха по 4 ст./л мляко (ОБЗОР II) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди