изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:35 EEST
Станишев: От ”Кремиковци” да се оплачат на...    
Икономика
Правителството полагаше максимални усилия за перспектива на „Кремиковци”. По тази причина имаше толкова много срещи и когато работниците протестират, трябва да отнесат протеста си към тези, които са позволили подобна приватизация.


Това заяви премиерът Сергей Станишев на пресконференция в Министерски съвет по повод масовия протест на работници от комбината пред сградата на "Дондуков" 1. Той говори пред журналисти точно в 14 часа, когато изтече ултиматумът на металурзите, че ако държавата не се погрижи за предприятието, ще преминат към гражданско неподчинение.
Получава се ситуация, в която „Кремиковци” системно генерира загуби. Независимо, че става дума за частно предприятие, правителството ще окаже всяка възможна подкрепа, за да може да бъдат изплатени заплатите за август и септември - обеща обаче той.
Съвестта на правителството е чиста, подчерта премиерът. Държавата със своя миноритарен дял винаги е играла непропорционална роля в „Кремиковци”, заяви още Станишев, цитиран от Фокус.
Предприятието "Финметалс" са осъдени за неизпълнение на инвестиционната си програма, заяви още министър-председателят.
Търговци проявяват интерес към продукцията на комбината, заяви на пресконференцията министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Чрез продажба на готова продукция до края на следващата седмица трябва да се осигурят 24-25 млн. лв., за да се изплатят заплатите на работниците за август и септември, уточни министърът. Ако изкупуването не се реализира, Държавният военновременен запас може да изкупи продукцията, за да се платят заплатите - това няма да е държавна помощ, обяви той.
Около 1200 души ще бъдат съкратени, ако до 10 дни не бъде намерен оператор за „Кремиковци“. Други 3500 души ще останат на работа, дори ако се спре коксо-химическото производство, каза още Петър Димитров.
Представителите на стачкуващите металурзи в "Кремиковци" синдикалистите Васил Яначков (КНСБ) и Людмил Павлов (КТ "Подкрепа) съобщиха след проведени преговори в МС, че са постигнали съгласие с управляващите за незабавно изплащане на заплатите на работниците за месец август и септември. Двамата обаче не смятат работата за свършена и организират нов протест в петък пред храм-паметника "Ал.Невски". Предвижда се той отново да приключи пред сградата на Министерство на икономиката и енергетиката.
Украинската "Смарт груп" е потвърдила интереса си към целия комбинат, включително и към коксохимическото производство, каза Яначков.
По-рано Павлов съобщи, че от завода към центъра на София тръгват белазите (тежкотоварни машини - БелАЗ - бел.ред.). Опитват се да ги спрат, но ние имаме пътища да ги изкараме, категоричен бе Павлов.  Дир.бг
 


Сходни връзки

Станишев: От ”Кремиковци” да се оплачат на... | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди