изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:37 EEST
ОТКРИХА ГОЛЯМО НАХОДИЩЕ НА ПРИРОДЕН ГАЗ КРАЙ КАВАРНА    
Новини Британската компания "Мелроуз Рисорзис" откри ново голямо находище на природен газ край Каварна, съобщи британският вестник "Скотсмън". Според публикацията, находището съдържа над 2,4 милиарда кубически метра газ. В началото на февруари тази година Министерски съвет разреши на „Мелроуз Рисорсиз" ООД да търси и проучва залежите на нефт и газ в блок „Галата", разположен в континенталния шелф на Черно море.

Проучваната площ е с размер 1910 кв. км, а срокът на концесията е 3 години. Очакваните инвестиции за този период са за 120 млн. долара.

"Мелроуз рисорсиз" доставя 15% от природния газ в България от находището край Галата, което се предвижда да бъде превърнато в хранилище. Неотдавна компанията откри още едно находище на природен газ в района на Калиакра.

Добитите количества синьо гориво ще започват да постъпват в хранилището в Галата още през лятото и ще бъдат предложени на пазара през следващия зимен период, когато консумацията на енергоносители се повишава, пише още "Скотсмън".

Сондите на британската фирма не се виждат от Каварна и вероятно са в шелфа, каза кметът на Каварна Цонко Цонев. Регионът се отличава с богати залежи на природен газ. Концесионерът "Проучване и добив на нефт и газ" доби край село Българево 120 млн. куб м, а фирма "Каварна газ" вече е газифицирала 80 на сто от Каварна. С природното гориво се отопляват всички общински сгради, в това число стадионът и спортната зала. Според Цонко Цонев, около Каварненско и в морето има залежи на природен газ за 15 години напред. НДТ

 


Сходни връзки

ОТКРИХА ГОЛЯМО НАХОДИЩЕ НА ПРИРОДЕН ГАЗ КРАЙ КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.20 секунди