изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:33 EEST
Тоталната всеподнадзорност в Интернет вече е на път?!    
Новини Кой на кого изпраща имейл, ще могат да следят занапред борците с престъпността. За тях вече няма да са тайни и събеседниците в популярните интернет чатове като Skype и ICQ например.

Това решиха депутатите с одобрени на първо четене два проекта за промени в закона за електронните съобщения. С тях депутатите задължават всички интернет доставчици да пазят тази информация 12 месеца. Тя може да бъде изискана при разследване на престъпление или заплаха за националната сигурност, е записано в проекта на МС.

"Тепърва обаче трябва да се уточни как точно ще се унищожават тези данни след изтичането на 12 месеца и от кого ще се контролира това", коментира пред "Монитор" председателят на вътрешната парламентарна комисия  Минчо Спасов.

Лицата, които злоупотребят с електронните данни, ще се наказват с глоба от 1000 до 5000 лева. Поправките в закона гласят още, че при неправомерно използване на специални разузнавателни средства отговорност ще носи държавата.

Според председателят на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов тази формулировка отваря прекалено широко вратата МВР да се рови в електронната кореспонденция на гражданите.

На косъм мина неговото предложение тази информация да се предоставя само със съдебно решение за разкриване на тежко престъпление. Редът по предаването, защита и съхраняването на данните ще се определя с наредба на министъра на вътрешните работи и председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения.

МВР ще научава адреса, от който е изпратено дадено съобщение, до кого е, кога и колко дълго е продължила връзката. Съдържанието му обаче няма да се разкрива.

Подобна практика съществува от години в същия закон по отношение на разговорите и SMS-ите по мобилните телефони, припомня "24 часа". Телефонните компании ще са длъжни при поискване да предоставят номера на абонати за ежегодна актуализация на указателите, записаха депутатите.

actualno.com

 


Сходни връзки

Тоталната всеподнадзорност в Интернет вече е на път?! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди