изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:43 EEST
Николай Камов:Докато съществуват партии на етническа основа, ще има и предпоставки за етническо напрежение    
Интервюта Николай Камов, лидерът на Политическо движение "Социалдемократи" и депутат от Добричка област, в интервю за радио „Фокус" – Сливен


Фокус: Готова ли е страната ни, и в частност правителството, да предприеме адекватни мерки за овладяване последствията от световната финансова криза?
Николай Камов: За съжаление, ние сме единствената държава в света, в която правителството не инициира дебати по въпроса. По наша оценка, въпросът не е дали кризата ще ни засегне, а как. Кризата е непредсказуема, и най-смелите прогнози на анализатори бяха надминати от това, което се случи. Но другите държави ден и нощ трескаво предупреждават своите граждани да ограничат харченията, да не правят рискови инвестиции, единственото, което прави нашето правителство е да казва, че всичко е окей. Ние предложихме пакет от предложения, които бяха чути, но не бяха възприети. Бюджетният излишък е прекомерно голям и не е нормално толкова да се преосигуряваме. По наши изчисления той ще бъде в рамките на 5,6% от Брутния вътрешен продукт. Нашето предложение беше милиардите над тези 5 %, които се съберат до края на годината, да се съберат във фонд, който правителството да може да използва, ако финансовата ни система бъде застрашена. Ако бъдат засегнати и българските банки, няма международен ресурс, който да бъде привлечен. Ние считаме, че не трябваше предизборно да бъдат похарчени парите от излишъка, както направи мнозинството в парламента. Това е неразумно. Три години коалицията е работила за този момент, в който ще може да компенсира многото неизпълнени обещания с подобни раздавания на калпак. Но те няма да има откъде да вземат този ресурс, особено догодина, когато ще има много закрити предприятия, хора, върнали се от чужбина. Друго важно предложение беше парите за инфраструктура, социални дейности да бъдат харчени по правилата, по които харчим европейските пари – при драконовски и строги мерки, за да не отидат в сивата икономика, да не се появи новия „Братко” и т.н.
Фокус: Не мога да не ви попитам разклати ли се ДПС след последните събития и има ли според вас вероятност за създаване на етническо напрежение, ако партията бъде застрашена от изпадане от властта?
Николай Камов: Мисля, че там започва много сериозен процес. Тази непрозрачност в партията предполага непрозрачност в управлението, в министерствата. Това по никакъв начин не е европейски маниер на правене на политика. Не може така организирано всички да мълчат и особено лидерът нищо да не коментира. Не може да има предпоставки за етническо напрежение, ако политическите убеждения на различните хора са представени от десни, консерватори, социалдемократи, либерали и т.н. Не е нормално етносът да бъде организиран и представляван от една партия. Така поне е навсякъде по света, който наричаме бял и в който влязохме. В ДПС вече има и българи, но основно се запазва етническото представителство. Докато съществуват партии на етническа основа, ще има и предпоставки за етническо напрежение. Не може да се разчита на един човек, че няма да се разпали пожарът на етническите сблъсъци.
Фокус: Какво е мястото на ПД „Социалдемократи” в политическата конфигурация на предстоящите парламентарни избори догодина?
Николай Камов: Ние ще вземем решение вероятно през следващите седмици. Мога да кажа със сигурност, че няма да се явим в Коалиция за България по взаимно желание. Знаете, че бях изключен от парламентарната група, защото казах директно някои неща – да си махнат корумпираните министри, за царските имоти, за данъците, да си изпълнят обещания пред хората. За нас този въпрос е решен, ние не желаем да бъдем сателит. Ще се борим България да има силна и влиятелна социалдемокрация. От 116 години насам никога не е имало управляващи социалдемократи. Този процес е труден, той ще отнеме много време. В ПД „Социалдемократи” се вля „Обединена социалдемократическа алтернатива”, водим преговори с Българска социалдемократическа партия /БСДП/. Ще се стремим към амбициозната цел до края на 2009 година тази обединена социалдемократическа партия да е факт – влиятелна, самостоятелна, не сателитна. У нас потенциалът за една такава формация по изчисления на сериозни социологически проучвания е 600 000 избиратели. Точно десет пъти по-малко е нашето постижение в момента – имаме 70 000 доказани гласа. В този смисъл при самостоятелното ни явяване на избори няма да можем да прескочим четирипроцентовата бариера. Тази задача е за следващите избори. Сега ни остава предизборната коалиция. Още след местните избори, ние започнахме разговори – сондажи с подобни формации, с които е допустимо да стане среща в центъра. Първите разговори бяха с ВМРО, след това се видяхме със земеделците на Стефан Личев, “Новото време”, БСДП и “Гергьовден”. Тези шест формации през февруари стигнаха до проект за договор за коалиция, но това не можа да се развие като проект. После се появи ЛИДЕР, включи се в тези разговори и на 2 ноември ще се постави началото на ново движение. С „Движение напред" начало ще поставят три формации, които пробваха отношенията по между си на местните избори – ВМРО, ЛИДЕР И ЗНС на Стефан Личев. Ще решим с мнозинство дали да се присъединим към тази формация. Целта е не само да се доближи до шансовете, но още преди изборите да се гарантира влизането на такава центристка формация в парламента. Тогава вече нейната роля може да се окаже изключително важна, дори ключова.
Фокус: По ваши думи ГЕРБ е шансът за промяна на политическия модел в страната, има ли индикации да участвате в коалиция с тях?
Николай Камов: Да, това е така, но именно поради тази причина трудно разбирам тази „прегръдка” с Иван Костов. До голяма степен ГЕРБ загуби в очите на много свои избиратели с този съюз. Имахме преди време разговори с ГЕРБ, но след като те се определят вече не като дясноцентристка, но като дясна в коалиция с Костов, едва ли някой би подкрепил от нас участието в такава коалиция. Застават много далече от нас и съм сигурен, че ще се разминем в програмата. С ВМРО например нямаме никакви съществени различия, ЛИДЕР не е далеч от нас, напълно съвместими, да не говорим за земеделците. В програмно отношение ние няма да имаме проблем.
 


Сходни връзки

Николай Камов:Докато съществуват партии на етническа основа, ще има и предпоставки за етническо напрежение | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди