изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:37 EEST
Спряха вагон с превишена радиоактивност на скрап - от 3000 пъти, до "незначителна" (ОБЗОР)    
НовиниСофия. Сръбските и българските компетентни органи не се разбраха днес - колко е превишената радиоактивност на вагона със скрап, спрян на ГКПП - Димитровград. Сръбските митнически власти на ГКПП “Димитровград” възпрепятстваха транспортирането на радиоактивен материал от България, съобщи Радио Телевизия Сърбия.

Митничарите са върнали влак, пътуващ от България за Македония през Сърбия, който е имал товар, показващ радиоактивност 3000 пъти по-висока от разрешеното. Митничарите са информирали компетентната инспекция, която е потвърдила резултатите за радиоактивния материал.
Според българските компетентни власти обаче – превишената норма радиоактивност е значително по-малка – твърди се, че е измерено 0,30 микросиверта за час при план 0,13 микросиверта, което е малко отклонение от естествения фон и не буди притеснение и тревога, заявиха от АЯР.
От БДЖ съобщиха пред „Фокус”, че в един вагон, от товарна композиция, превозваща скрап за Македония през Сърбия, е отчетена повишена радиоактивност. Товарната композиция се е състояла от 15 вагона. Проверката е била извършена на гара Димитровград в Сърбия.
От БДЖ уточниха, че като железопътен превозвач нямат задължение да проверяват товара за радиоактивност, а само това - дали вагоните са технически изправни, както и да бъде проверен документът към товара. На всеки един граничен преход, в случая това е граничният преход между България и Сърбия, от радиологичните служби се извършват измервания за радиоактивност на товарните композиции. При проверката в сръбската гара Димитровград е установено, че при 14 вагона няма завишена радиоактивност, но в един от тях е регистрирано значително повишение на радиоактивността. Вагонът е отделен от композицията и ще бъде върнат в България, заявиха от БДЖ. Уведомена е Транспортна полиция, която от своя страна е подала сигнал в “Гражданска защита”.
Този случай не е рядък, средно имаме около веднъж месечно подобни случаи, макар и вътре в страната, по-рядко по границите. Това заяви пред Агенция “Фокус” Сергей Цочев, председател на Агенцията за ядрено регулиране във връзка с открития вагон със скрап с повишено ниво на радиация. „Такива проблеми има по целия свят и те са свързани с попадане на радиоактивни източници в метални отпадъци. За целта - имаме организиран радиационен контрол по границите, по големите пунктове за събиране на вторични суровини, включително и на входовете на металургичните комбинати в Перник и „Кремиковци”. Това са механизмите, които имаме за откриване на източниците”, каза Сергей Цочев.
По думите му – има разминаване между сведенията на сръбската страна за мощността на дозата и това, което получихме от дежурните служители за информация на границата. „В момента наш екип пътува за Драгоман и ще установим точно какво е положението. Вагонът е отделен. Няма причина за притеснение, няма опасност за населението, нито за околната среда, нито за персонала на гарата. Следва стандартната процедура – товарът ще бъде разтоварен, за да бъде намерен източникът, и източникът ще бъде погребан”.
Установено е, че товарът е български, изнасян за претопяване към Македония. Той е трябвало да премине през Сърбия и е засечен на сръбската граница. В България също е извършвана проверка на товара, предстои да се изясни дали тук са били засечени по-високи стойности. По товарителница скрапът е натоварен от гара „Кремиковци”.
Вагонът не е опасен за населението от пограничния район, той е отделен и е под охрана, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации. Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

Спряха вагон с превишена радиоактивност на скрап - от 3000 пъти, до "незначителна" (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди