изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:21 EEST
С 10 НА СТО ПОЕВТИНЯХА НОВИТЕ ЖИЛИЩА    
Икономика С 10 на сто поевтиняха цените на новите жилища в Каварна през последните шест месеца, напълно замря пазарът на стари къщи и парцели в селата, съобщи Валери Алексиев, мениджър на кантората на фирма “Адрес” в Каварна. Според него сривът на пазара на недвижимите имоти се дължи на скока на лихвите на кредитите на купувачите им – които над 80 на сто в община Каварна са англичани.

   По думите му се наблюдава и вторичен ефект  – заради намалената доходност собствениците на имоти вече се стремят да се освободят от тях и ги обявяват за продажба.

     Нови апартаменти в централната градска част сега се предлагат за по 500 – 600 евро квадрата, но инвеститорите почти винаги са склонни да преговарят и свалят цените. В идеалния център на Каварна могат да се купят жилища и за 450 евро квадрата.

    Наблюденията на специалистите от кантората в Каварна сочат, че пазарът на земеделска земя не се влияе от сътресенията в банковата сфера. Разминаването между предлагането и търсенето на земя е 20% - 30%. Докато търсенето на земеделска земя от трета категория е на цена 750 – 800 лв./дка, предлагането е 1000 – 1200 лв./дка.

      Около 2 500 лв./дка предлагат инвеститорите за терени за строеж на ветрогенератори, но все по-трудно се намират парцели, които отговарят на техническите изисквания за изграждане на тези съоръжения. Поради изчерпване на площите в община Каварна пазарът се пренасочва към съседните общини, добави Валери Алексиев.

    Мениджърът прогнозира, че няма да се повлияят драстично от световната криза и цените на апартаментите край ваканционните селища край Божурец и Топола. На първо място – заради наличието на голф игрища и на второ – на пазара се появиха нови купувачи. Това не са британските играчи, които пазаряха имоти, за да ги препродадат и да спечелят от разликата в цените, а  клиенти от Русия, Украйна, Естония и други републики от бившето ОНД, които купуват за себе си. Сега квадратен метър застроена площ във ваканционните селища край голф игрищата струва 1000 евро, а празен парцел земеделска земя на първа линия край Божурец и Топола – 100 евро.

 

Димитър АПОСТОЛОВ

 


Сходни връзки

С 10 НА СТО ПОЕВТИНЯХА НОВИТЕ ЖИЛИЩА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди