изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:59 EEST
ДАНС стигна и до столичното кметство    
Новини
Зам.-кметът по транспорта на София Велизар Стоилов ще бъде проверяван от ДАНС по афера с общински договори за 250 млн. лв.


Агенцията ще разследва участието на Стоилов в предполагаема среща с транспортни фирми, на която е предрешен миналогодишният конкурс за отдаване под наем на 15 автобусни линии. Към сигнала е приложен и запис от срещата, на която зам.-кмет и частници се договарят кой какво да вземе. Това се разбра след скандална публикация в седмично списание, което пусна извадки от разговора. Сигналът до ДАНС е подаден от съветници от БСП, стана ясно вчера. Кметът Бойко Борисов съобщи пред "Сега", че също е запознат със случая, предаде БГНЕС.
"Разговарях с Петко Сертов, чакам резултатите от работата на ДАНС. Разпоредих и паралелна проверка. Неслучайно още не съм подписал договорите по новия конкурс за линии, както върнах и първия конкурс за метрото. Ако се докажат нарушения, виновните ще си понесат отговорността. Неведнъж съм показал как се отнасям с такива хора", коментира кметът.
Конкурсът за 15-те линии бе проведен през октомври 2007 г., а резултатите от него породиха скандали и съдебни дела. Три фирми сключиха договори с общината - "Карат С" с 9 линии, общинската "Столичен автотранспорт" с 2 и "Юнион Трейд" - с 4 попадения. Контрактите са за 8 години и възлизат на обща стойност около 250 млн. лв. с ДДС. Според списание "Тема" в резултатите няма нищо случайно и те са били предварително договорени. Срещата за договаряне на конкурса е била инициирана от самия Стоилов, твърди списанието. Според публикацията в хода на разговора той на няколко пъти уверил, че постигането на предварителна договорка е най-добрият вариант, а накрая успокоил кандидатите, че е склонен на вдигане на цената, стига да е "приемлива" и участниците да се разберат за нея, за да "нема дъмпинг". Зам.-кметът поставил и изрично условие никой да не конкурира общинската фирма "Столичен автотранспорт" за линиите 111 и 9 или да го направи на "някаква идиотска цена", пише още изданието.
Предполагаемите транспортни босове, участвали в разговора - Ивайло Константинов от "Юнион Трейд къмпани", Миролюб Столарски от "Карат С" и Росен Илиев от МТК, отричат категорично участие в такава среща. Интереси в транспорта отрича и споменатата в предполагаемия запис Таня Найденова, съветничка от БСП в СОС.
Пред списанието зам.-кметът коментира: "Когато има конкурси, винаги почват едни такива витаения в пространството. От една седмица ме изнудват да ме питат такива неща".
"Именно ние сезирахме ДАНС за този случай и записът е част от материалите", обяви председателят на групата на БСП в СОС Жельо Бойчев. Според него нарушенията са фрапиращи, но по тях е рано да се коментира. "Нека проверяващите органи свършат работата си", обясни съветникът. От дискусионния клуб за социална политика на БСП бяха по-директни и поискаха оставката на Стоилов. dir.bg
 


Сходни връзки

ДАНС стигна и до столичното кметство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди