изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:49 EEST
Възродителният процес не дойде от Политбюро    
Общество

След Освобождението Царство България са държали турското население в изолация и без образование, каза по бТВ, бившият съветник на тодор Живков Константин Чакъров. Това е било политика от Освобождението до 9 септември. Едва след тази дата започва приобщаване на този етнос, включително и с привилегии за образование и имаше по-скоро геноцид към българското население, отбеляза той.



 

През всички години след 9 септември бяха разбити 40 организация, които бяха финансирани от турската държава, каза още Константин Чакъров. Ние не ги капсулирахме.

На тях им беше забранено да се женят за "гяури". От техните хора. Ние имахме тогава военно противопоставене, но те не се занимаваха с това, а действаха като Ал Кайда, подчерта бившият съветник на Живков и добави: това се разбра в края на 70- години.

След военния преврат в Турция в България дойде генерал Кенан Еврен. Той каза, ние братя в България нямаме и тогава Тодор Живков му каза, как да нямате, дайте да решим проблемите на разделените семейства на собствеността им. Но Еврен го натиснаха военните в Турция и той каза като се върна в Турция - ние имаме 2 милиона сънародници в България, добави Чакъров.

Първите бомбени атентати почнаха през 1984 г. без изобщо да има някакъв възродителен процес. Тогава местните административни и партийни органи подеха инициатива. Това не е на Политбюро. Всеки трети от тези райони от това население бяха сътрудници на ДС, посочи Константин Чакъров.

Българското население нямаше такива привилегии - образователни, икономически. Местните власти казаха не се бъркайте, ние ще се справим. Започнаха смяната на паспортите. Три месеца всичко беше спокойно и тогава се активизира турската държава. И започнаха една голяма пропаганда едва ли не по цял свят за голямо насилие срещу турците в България, което не отговаряше на истината.. Ударът не дойде от Турция, а от Съветския съюз.

И тогава "международният престъпник", както се изрази Чакъров, Михаил Горбачов след среща с ръководителя на Азербайджан Гайдар Алиев и турския ръководител Туркут Юзал започнаха акцията срещу България. Ние вече бяхме пред конфликт, Живков се принуди да каже - "Отваряме границите" и който иска да си отиде в Турция, предаде своята версия за събитията през пролетта на 1989 г. Чакъров.

Той показа стенограма, в която Живков казва "не ги гонете". Турците, които заминаваха си оставяха имотите, гладни животни, изоставиха цял отрасъл, посочи бившият съветник на Живков.

ДПС не е продукт на Възродителния процес, категоричен беше той. След 10 ноември се създаде един политическия вакуум, в който се създаде партия, която не искаше да остави турците в ръцете на СДС. Защото сините направиха "гафа с онзи списък". И тогава излезе тази незаконна партия ДПС. actualno.com

 


Сходни връзки

Възродителният процес не дойде от Политбюро | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди