изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:41 EEST
Иде драстично понижение на лихвите в ЕС    
Икономика Европейската централна банка и Банк ъф Ингланд ще направят драстични понижения на основните си лихви, за да поддържат икономическия си растеж. Това са настроенията сред европейските анализатори, според анкета на "Блумбърг".


Преобладаващият отговор на икономистите в допитването е, че в еврозоната и Великобритания основните лихви ще паднат до 2.5% до средата на следващата година. Отделни специалисти обаче прогнозират, че е възможно ЕЦБ да свали лихвата и до рекордните 1%. Досега най-ниската стойност на основния лихвен процент в еврозоната е бил 2% и тя се поддържаше в между 2003 и 2005 г. Най-очакваният от анкетираните анализатори сценарий е тази седмица ЕЦБ да свали лихвите с 0.5% до 3.25 на сто, след което да направи три последователни понижения от по четвърт процент - едно през декември, едно през февруари и едно през април.
"Блумбърг" посочва, че ако ЕЦБ действително намали лихвата до 2.5%, това ще бъде най-драстичното понижение на лихвените равнища за толкова кратък период, тъй като лихвата ще намалее с цели 1.75%. За Банк ъф Ингланд понижение до 2.5 на сто ще означава общо 2.5% намаление - нещо, което банката не е правила от началото на 90-те години. Освен това за последно Великобритания е използвала толкова ниска лихва след края на Втората световна война, за да стимулира икономиката си.
"Ако инфлацията продължава да намалява, няма причина лихвите във Великобритания и еврозоната да не паднат до 1%, коментира Питър Диксън от Комерцбанк. Колегата му от "Сосиете женерал" Джеймс Диксън фиксира 2% основна лихва в 15-те страни от региона, а от Дойче банк очакват лихвени равнища от порядъка на 1.5%.
Според банкери понижението на лихвените равнища може да има положителен ефект върху финансирането на външния дълг на България. Друг благоприятен фактор може да се търси в размразяването на кредитните пазари, което ще се отрази и върху чуждестранните инвестиции у нас. Едва ли обаче силните понижения на лихвите в Европа ще се отразят върху стойността на LEONIA, смятат експерти.
Централни банки от цял свят осъществиха миналата седмица вълна от ударни понижения на лихвените равнища. Федералният резерв на САЩ оряза основната лихва до 1%, като в същото време брутния вътрешен продукт на страната за изминалото тримесечие се сви, сигнализирайки за предстояща рецесия. Япония свали основната лихва до 0.3% - тази стойност няма прецедент в която и да било друга индустриализирана страна в света. Индия и Китай също понижиха лихвите си преди дни, като Индия разхлаби и изискванията за резервите на търговските банки.  dir.bg

Рекордни лихви за ноември
News.dir.bg - 31 Октомври 2008, 20:11
Основният лихвен процент за ноември ще бъде 5.72%, което е значително нарастване спрямо 5.38%, колкото бе процентът, определен за октомври.
Това е най-високо ниво от февруари 1998 г.
Повишаването на лихвата отразява рязкото поскъпване на ресурса на междубанковия пазар след глобалната несигурност, последвала фалита на Леман Брадърс на 15 септември. Дни преди 21 октомври, когато БНБ понижи изискванията за минималните резерви на банките, фиксингът ЛЕОНИА достигна рекордните 6.37%.
 


Сходни връзки

Иде драстично понижение на лихвите в ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди