изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:38 EEST
Защо искат оставката на Минчо Спасов като председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред?    
Интервюта Минчо Спасов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание (НС), пред Нова телевизия, „Коритаров Live”


Водещ: Започва „Коритаров Live”. Защо искат оставката на Минчо Спасов като председател на Парламентарната комисията по вътрешна сигурност и обществен ред? Какво означава избирането на Минчо Спасов като заместник-председател на НДСВ? Това са част от темите, по които сега ще разговаряме с Минчо Спасов. Добро утро и добре дошли.
Минчо Спасов: Добро утро, г-н Коритаров, на вас и на зрителите на Нова телевизия.
Водещ: Знаете ли, обикновено често пъти става така, че когато някой е току-що избран на висока политическа длъжност, интервютата преминават доста протоколно и официозно. Имам усещането обаче, че тази сутрин с вас няма да е така. Има много неща, които са повод за доста сериозен и конкретен интерес. Първо, искам да ви запитам това, че НДСВ ви избра, и по-точно, доколкото разбрах, Симеон Сакскобургготски лично ви посочи като заместник-председател, тълкувате ли го като застане на партията ви и лично на нейния лидер зад вашето политическо поведение и говорене?
Минчо Спасов: Аз благодаря и на нашия лидер Симеон Сакскобургготски, и на НДСВ като партия, на моите колеги за подкрепата, която получавам от тях.
Водещ: Смятате ли, че тази подкрепа означава, че те застават зад вашето политическо поведение и говорене досега.
Минчо Спасов: Аз чувствам тяхната подкрепа и благодаря за това.
Водещ: Има една доста подробна публикация на страниците на в. „24 часа” днес. Тя е озаглавена: „Да не гоним Хасан от нашия отбор!”. Това, което е демократичното в нея, не мога да не го подчертая, вие сте против разпалването на политическо напрежение, припомняте един случай, когато сте написал: „Да върнем имената на българските турци!”, след падането на Тодор Живков. Но веднага към въпроса – правите опит за анализ и втората точка на този анализ е: Държавна сигурност (ДС) създаде Движението за права и свободи (ДПС) и все още гледа на него като на най-стабилната си опора. Аргументите ви? Информацията и аргументите ви?
Минчо Спасов: Изглежда сега е времето да ви разкажа за още една случка от преди 12 или 13 години, така, малко връщайки се в спомените си. С мой приятел плавахме с една домашно направена платноходка из Дарданелите. Осъмнахме в едно турско пристанище, рибарско, защото нямахме двигател, бяхме само на платна. На сутринта до нас дойде един турчин и започна да ни говори нещо на турски. Ние му казахме – не разбираме. Той продължи и каза, той на български ни каза – „А, откъде сте момчета?”. Разбира се, поканихме го на лодката и в продължение на три часа той ни разказа своята лична съдба – български турчин от Лудогорието. Той ни разказа, че има 18-годишна присъда заради взривовете в Дулово, мисля, че беше. Получил е амнистия и беше дошъл в Турция. Той ни каза, че лично се познава и с Ахмед Доган, с колегите си, лично ни каза, че след като е дошъл в Турция, се оказало, че турските специални служби нямат нищо общо с Възродителния процес, и нещо още по-страшно, което звучеше там, беше, че взривовете и парите, които бяха получавали, за да организират тези атентати, очевидно не са били давани от турските специални служби...
Водещ: А от кого?
Минчо Спасов: Той предположи, че са от българските.
Водещ: Българските специални служби? Добре. Връщам ви на въпроса – вашите аргументи и информацията, на основата на които пишете, че ДС е създала ДПС?
Минчо Спасов: Дейността на Комисията по досиетата достатъчно ясно показа, че най-висок процент агенти на ДС има в ПГ на ДПС, и това не е само сега, а и през годините.
Водещ: Това е различно от тезата, че ДС е създала ДПС. Какви са аргументите ви, че ДС е създала ДПС?
Минчо Спасов: Аз ви казах, имам и други информации за това, че например част от ДС през годините е изпълнявала поръчката, получена от БКП. Всичко знаем, че това беше едно решение на Българската комунистическа партия (БКП) – да се проведе Възродителният процес. Всички знаем, че ДС беше оръдието.
Водещ: Специално за връзката ДС и ДПС? Как точно ДС е създала ДПС?
Минчо Спасов: За мен, да ви кажа, и без да ви казвам другата си информация, е достатъчен фактът за най-високия процент агенти на ДС...
Водещ: Другата информация е интересна. Каква е тя?
Минчо Спасов: Съжалявам, с нея бих компрометирал и един човек, който е участвал в този процес.
Водещ: В кой процес?
Минчо Спасов: На създаването на ДПС и на Възродителния процес.
Водещ: Имате информация, която директно сочи, че ДС е създала ДПС?
Минчо Спасов: Имам такава информация. Разбира се, тя е съдействала за създаването на ДПС.
Водещ: Т.е. открехнете малко вратата – как точно е ставало?
Минчо Спасов: Не бих могъл да ви кажа, нямам детайли, но аз ви казвам, че действително фактът на голямото участие...
Водещ: Г-н Спасов, извинявайте, чакайте, вие сте заместник-председател на НДСВ и пишете: „ДС създаде ДПС!”. Открехнете малко вратичката на аргументите.
Минчо Спасов: Приемете го за мое твърдение.
Водещ: Не е твърдение. Вие казахте, че разполагате с информация.
Минчо Спасов: Предположение. Приемете го за мое предположение, г-н Коритаров.
Водещ: Не е предположение. Вие сте убеден, за да го напишете по този начин, нали?
Минчо Спасов: Разбира се, всеки има право на свое предположение.
Водещ: Не е предположение, а е факт, на базата на факт в логиката, която развивате. Иначе не бихте го написали така.
Минчо Спасов: Благодаря ви за доверието към моите предположения.
Водещ: На базата на предположения ли развивате... Така ли правите политиката си – на базата на предположения?
Минчо Спасов: Не, аз ви казах и фактите, въз основа на които правя своите предположения.
Водещ: И казахте, че имате информация, която не искате да споделите, което още по-категорично свидетелство.
Минчо Спасов: Всеки човек има информации, които не би искал да сподели и има право да го направи.
Водещ: На базата на това, което ми казвате току-що, което е доста смущаващо, да не кажа сензационно, възнамерявате ли да направите предложение, официално, за излизане на НДСВ от коалиция с, от една страна, БСП, наследник на БКП, от друга страна, с партия, създадена от ДС?
Минчо Спасов: Г-н Коритаров, НДСВ направи нужното и НДСВ беше първата и единствена партия, която изчисти своите редици от ДС.
Водещ: Първо бяхте в пряка коалиция с ДПС, за която казвате, че са...
Минчо Спасов: Още 2001 г. НДСВ не допусна нито един бивш служител на ДС в своите редици, вие знаете и колко разочаровани хора имаше след това събитие.
Водещ: Не говоря само за НДСВ, говоря за...
Минчо Спасов: Същото се случи и 2005 г.
Водещ: ... говоря за коалицията ви с ДПС.
Минчо Спасов: И това е една наша системна политика. Ние отговаряме за нашите вътрешни отношения, за нашите членове и за нашите политици.
Водещ: Значи не ви притеснява това, че сте в коалиция с партия, за която казвате, че е създадена от ДС?
Минчо Спасов: Вижте, ние сме, отговаряме, както ви казах, за нашите собствени действия, за нашата собствена политика. И както сме доказали – и през 2001 г., и през 2005 г., ние се придържаме към тази си политика да не се свързваме с хора от бившите тайни служби и да работим за европеизирането на нашето общество.
Водещ: Как се чувствате с коалиция с партия-наследник на бившата БКП и с партия, създадена от ДС?
Минчо Спасов: Аз съм имал и друг път повод да го казвам, че не се чувстваме особено комфортно, предполагам, че и за тях не е особено комфортно. Но така или иначе...
Водещ: Но нали управлявате почти цял мандат.
Минчо Спасов: ... обстоятелствата са ни принудили да правим това, което трябва, а не това, което ни харесва.
Водещ: Кога разбрахте, че ДС е създала ДПС?
Минчо Спасов: Аз мисля, че вече отговорих на този въпрос.
Водещ: Това е отдавна, нали?
Минчо Спасов: Преди пет минути говорихме по този въпрос.
Водещ: Говорихме за това как разбрахте. Сега ви питам кога?
Минчо Спасов: Ако имате други въпроси, бихме могли да продължим.
Водещ: Въпросът как и кога са различни. Единият е за начин, другият е за време.
Минчо Спасов: Аз ви казах преди пет минути своя отговор.
Водещ: Факт или предположение е, че външнополитическите приоритети на българското разузнаване, и изобщо на българските служби, са все още старите – нещо, което изразихте и предизвика скандал?
Минчо Спасов: Своите предположения аз, разбира се, градя върху факти. Ще ви кажа и кога /.../ от тези факти. Преди около месец посланикът на Русия в Европейския съюз (ЕС) г-н Чижов направи едно скандално изявление – че ЕС трябва да внимава и да не дразни Русия, за да не се налага Русия да активира България като свой „троянски кон” и България...
Водещ: То беше малко по-различно. Да не се налага...
Минчо Спасов: Да, „троянският кон” беше в предишно негово изказване. Да не се налага България да налага вето върху решенията на ЕС. Това е едно, съгласете се, скандално изказване.
Водещ: Външно министерство реагира светкавично, обаче. Беше привикан руският посланик във външно министерство.
Минчо Спасов: Светкавично е трудно казано. След три седмици беше реакцията на външно министерство, но аз смятам, че работа на нашето външно разузнаване е да докладва незабавно на своя ръководител по Конституция, това е президентът.
Водещ: Докладва ли са?
Минчо Спасов: Не съм уверен, че външното разузнаване е докладвало на президента, защото ако бяха го направили, той безусловно би реагирал незабавно. Как би реагирал – това е негово решение, дали с нота...
Водещ: Защо трябва външното разузнаване да докладва, след като това е публично събитие в ЕС? Това се вижда от всички, би трябвало президентът да разбере на следващата минута след изказването, и без разузнаване.
Минчо Спасов: Да предположим, че президентът не е чел вестници, не е влизал в сайтовете, но така или иначе външното разузнаване е длъжно да му докладва за подобни случаи, за да няма съмнение, че президентът остава неинформиран.
Водещ: Имате ли освен тази, и други информации и аргументи за това, че специалните ни служби са в рамките на старите приоритети от времето на Варшавския договор?
Минчо Спасов: Ако си спомняте точните ми думи, те бяха, че трябва да проверим дали нашите тайни служби са сменили своите приоритети.
Водещ: Проверихте ли?
Минчо Спасов: И с това се изчерпиха моите думи.
Водещ: А проверихте ли?
Минчо Спасов: Предстои тази проверка да бъде направена...
Водещ: Как?
Минчо Спасов: ... ако останат за контрол във вътрешната комисия. Ако не – предполагам, че другата комисия, която ще се заеме с контрола на тези служби, ще започне контрол върху тях. Питате ме как. Ами, световната практика е показала как. Три са компонентите, които се контролират в работата на тайните служби – политика им, финансите и администрирането. От финансите може да се направи извод накъде се насочват повече финансови ресурси, т.е. в тези държави, в тези региони се извършва по-активна дейност.
Водещ: Добре, но защо всъщност искат да ви отнемат като комисия контрола върху външното разузнаване?
Минчо Спасов: Трябва да попитате тези, чиято идея...

Водещ: Извод правите ли от някъде?
Минчо Спасов: Може би правя извод, но си го запазвам за себе си.
Водещ: Какъв е той? Говорим сега пред камери, не сте идвал отдавна, разкрийте поне този извод. Как го правите?
Минчо Спасов: Този въпрос е към тези, които имат тази идея, не е към мен.
Водещ: Дали не е заради изказването ви за приоритетите?
Минчо Спасов: Да, би могло да е един от вариантите.
Водещ: Ето, чета тук, пак в материала ви „Да не гоним Хасан!”. „Случайно ли Яне Янев размахва досиета, които може да получи само от службите.” Кое досие имате предвид?
Минчо Спасов: Имам предвид всички документи, които носят гриф „секретно” и които Яне Янев разнасяше из Комисията, примерно, по корупция в НС.
Водещ: Не, нямате предвид това. Имате предвид досие на човек, който е работил за службите, предполагам. Кой е той?
Минчо Спасов: Доколкото си спомням, г-н Янев разнасяше някакви досиета – дали истински, дали измислени, на политически лица.
Водещ: На кои?
Минчо Спасов: На различни политически лица. Направете си справка /.../.
Водещ: На колко политически лица?
Минчо Спасов: За едно си спомням.
Водещ: За едно? За кое?
Минчо Спасов: Проверете си. Вие много добре знаете за кой става въпрос.
Водещ: Вие спомняте. Щом си спомняте, значи можете да го кажете.
Минчо Спасов: Знаете, че имаше обвинения от страна на г-н Янев за агентурно досие, примерно, на г-н Юруков.
Водещ: Вие виждал ли сте това досие размахвано?
Минчо Спасов: Не мога да ви кажа. Аз съм чел вестниците и съм следил изявите на г-н Янев.
Водещ: Добре, във вид на размахвано досие.
Минчо Спасов: Той беше източникът на тази информация, доколкото си спомням.
Водещ: Във вид на размахвано досие виждал ли сте го?
Минчо Спасов: Надявам се, че не греша, поправете ме, ако греша, но източникът на тази информация беше г-н Янев.
Водещ: В момента търсим Яне Янев, да си вдигне телефона. Ако той е бил източникът, ето какво казвате. „Случайно ли Янев размахва досиета, които може да получи само от службите?” Нали разбирате какво казвате. Ако може да ги получи само от службите, значи са какви?
Минчо Спасов: Какво имате предвид?
Водещ: Истински. Ако може да получи нещо само от службите, значи то е изработено в службите.
Минчо Спасов: Това г-н Янев ще го каже.
Водещ: Ами, вие сте го написал. Какво имате предвид?
Минчо Спасов: Знаете, че досиетата... Къде се съхраняват досиетата, г-н Коритаров?
Водещ: Ако това е досие... Ами, в службите.
Минчо Спасов: Доколкото си спомням, такова твърдение имаше от г-н Янев.
Водещ: Ама, ето, вие на твърдението ли си построявате тезата, или сте получил нещо и сте го видял?
Минчо Спасов: Не, аз твърдя, че досиетата се съхраняват само и единствено в службите.
Водещ: Абсолютен факт. Това е твърдение. Но вие тук пишете: „Случайно ли Янев размахва досиета, които може да получи само от службите?”. Значи, вие тук признавате, че става дума за досие или документ, който е автентичен.
Минчо Спасов: Надявам се г-н Янев да си вдигне телефона и да ви отговори.
Водещ: Вие получавал ли сте, както писа пресата, в пощата си материал, свързан с депутат, за когото се твърди, че е във връзка със съвременните служби?
Минчо Спасов: Не мога да коментирам този въпрос.
Водещ: С „да” или с „не”. Получавал ли сте?
Минчо Спасов: Отговорих ви, че не мога да го коментирам.
Водещ: Не сте получавал или не можете да коментирате?
Минчо Спасов: Второто.
Водещ: Не можете да коментирате? Защо? Това тайна ли е?
Минчо Спасов: Това е мое решение.
Водещ: А какво направихте с материалите?
Минчо Спасов: С кои материали?
Водещ: Които сте бил получил?
Минчо Спасов: Кой ви е казал, че съм получил?
Водещ: Това, че няма да коментирате, означава, че сте ги получил и отказвате да коментира, защото ако не ги бяхте получили, щяхте да кажете „не”.
Минчо Спасов: Това са ваши предположения.

Водещ: Моите предположения не ме лъжат. Между другото за каква лустрация говорите? Каква лустрация предлагате? Пишете: „Лустрацията е най-прекият път към ограничаване на достъпа на бившата ДС до властта”.
Минчо Спасов: Нека да видим кака са се справили с този феномен в останалите страни от Източна Европа. Знаете, че в България ние най-много закъсняхме както със създаването на Комисията по досиетата, така и с разкриване на архивите на бившите тайни служби и агенти. И има достатъчно натрупан опит. Коя от тези практики ще възприеме българският законодател – това очевидно ще се реши в следващото или може би по-нататък НС.
Водещ: Значи, лустрацията предстои?
Минчо Спасов: Но има достатъчно натрупан международен опит в това отношение.
Водещ: С други думи лустрацията като политическа практика предстои за България, това е вашето предложение?
Минчо Спасов: Аз ви казвам, че това е един опит за анализ от моя страна, с който вие може да не сте съгласен, разбира се.
Водещ: О, не. Просто го коментирам. А това означава ли, че коалицията ви с БСП и с ДПС, за която сте написал, че е създадена от ДС, е конюнктурно събитие само в рамките на този парламент?
Минчо Спасов: Аз пак ще се наложи да повторя, че НДСВ отговаря за собствените си кадри и за собственото си поведение. Това, че сме в коалиция с БСП и ДПС, е продиктувано от интересите на страната.
Водещ: Да, но само за този парламент ли е?
Минчо Спасов: Ние правим това, което е необходимо за държавата, а не това, което ни харесва. Разбирате, че...
Водещ: Да, но само в този парламент ли?
Минчо Спасов: ... в политиката човек трябва да извършва някои жертви.
Водещ: Социологическите данни сочат около или под 1% вероятност да попаднете в следващия парламент.
Минчо Спасов: Преди време, г-н Коритаров, аз ви подарих една книга, посветена на една от българските гордости – Джон Атанасов, и аз се гордея, че той е от моя избирателен район – Ямбол. Та, интернет ни дава големи възможности. Ако вие влезете в интернет и видите социологията от 2003 г., там ще видите, че ни дадоха 3-3,5%. Сега ни дават 2,5-2,8.
Водещ: Добре, как ще обясните на избирателите си...
Минчо Спасов: 2005 г. избирателите ни дадоха 22% доверие. Така че ако направим една интерпретация сега, би трябвало да стигнем до десетина процента.
Водещ: В Хисаря, на едно от заседанията на лидерите на тройната коалиция, беше решено тази тройна коалиция да се опита да възпроизведе и втори мандат, ако си спомняте.
Минчо Спасов: Това ще решат избирателите.
Водещ: Да де, но ето, с бившата БКП и с партия, създадена от ДС.
Минчо Спасов: НДСВ, бих могъл да кажа смело, ще...
Водещ: Да, виждам.
Минчо Спасов: ... работи с партиите, които са готови да продължат курса за европеизиране на държавата.
Водещ: Значи, БСП и ДПС работят за европеизиране на държавата?
Минчо Спасов: Наскоро прочетох една интересна статистика, че...
Водещ: И свършваме. Да.
Минчо Спасов: ... например българските турци от Кърджалийско се оказва, че са повече еврооптимисти от българите. Което е много интересно.
Водещ: Севернокипърските турци бяха повече еврооптимисти и подкрепиха плана на Кофи Анан – за информация на някои хора, които смятат, че примерът е точно обратният.
Минчо Спасов: Да, ето, виждате, че и вашият пример съответства на моя.
Водещ: Да де, но турците са едно, партията – друго, а тезата ви за създаването на тази партия – нещо съвсем трето. Все пак беше много интересно да се чуе. Благодаря на Минчо Спасов за участието в днешното ни предаване.



focus-news.net

 


Сходни връзки

Защо искат оставката на Минчо Спасов като председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди