изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:25 EEST
Няма да отлагат дела заради болни адвокати    
Парламент
Край на отлагането на дела заради болни адвокати целят промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които парламентът обсъди на извънредно заседание.


Промените предвиждат да се назначава служебен защитник при дела от значим обществен интерес, които се наблюдават от прокуратурата и се отчитат пред Европейската комисия, предаде БЛИЦ.
Измененията в закона предвиждат също полицаи да могат да участват в разследването. Към разследващите органи ще се включват служители от МВР, на които със заповед на министъра се възлага провеждането на разследване. Този текст обаче предизвика недоволство в средите на опозицията. Борислав Ралчев от БНД възрази с аргумента, че поне 10 години са необходими, за да се научи занаята на следователите и след придобиването на нужния ценз. Не може с един курс да учим полицаите на право, коментира той.
Нови срокове ще текат за разследване, когато постановление на прокурора за спиране или отменяне на наказателното производство бъде отменено, както и когато е възобновено спряно производство, предвиждат промените в кодекса.
Независимият депутат Борислав Българинов също е внесъл предложения за изменения в НПК. Той настоява да се разширят правомощията на следователите по отношение на престъпления от висши държавни служители, такива на МВР и на ДАНС. Правосъдният министър Меглена Тачева обаче каза, че становището на Европейската комисия за тези идеи е, че това ще бъде връщане назад.  Дир.бгщ
 


Сходни връзки

Няма да отлагат дела заради болни адвокати | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди